NYETEKNOLOGIER

Hvordan leve lenge

STRATEGISK: Skal du tenke strategisk i valg av livsledsager, tyder denne undersøkelsen på at du bør velge den eldste i en søskenflokk med en ung mor.
STRATEGISK: Skal du tenke strategisk i valg av livsledsager, tyder denne undersøkelsen på at du bør velge den eldste i en søskenflokk med en ung mor. Bilde: colourbox.com
Mona StrandeMona StrandeJournalist
28. nov. 2006 - 07:30

Natalia Gavrilova og Leonid Gavrilov fra University of Chicago har samlet og gjennomgått opplysninger om 991 hundreåringer som ble født i USA mellom 1875 og 1899.

Unge mødre

Ved hjelp av informasjon fra folketellinger og andre offentlige registre har de rekonstruert familiehistoriene til 198 av disse 991 personene, og sett etter fellestrekk.

Det viste seg at førstefødte barn hadde 1,7 ganger større sjanse til å bli 100 enn deres søsken.

En enda sterkere indikator på lang levetid var imidlertid hvor gamle mødrene deres var da de ble født. Personene hvis mødre var under 25 år da de ble født, hadde dobbelt så stor mulighet for å runde 100 sammenlignet med dem med eldre mødre.

Eggkvalitet viktig

Forskerne er ikke sikre på hvorfor det er sånn, men tror det kan ha sammenheng med at muligheten er mindre for at yngre mødre har fått infeksjoner som kan skade fosterets helse.

Det er også mulig at yngre mødre har bedre eggkvalitet.

- Hvis de beste og sterkeste eggcellene brukes først, og veldig tidlig i livet, kan det forklare hvorfor spesielt unge mødre føder barn som lever lenge, sier Gavrilov til New Scientist.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.