NYETEKNOLOGIER

Hvor kommer fettet fra?

Fedme er et stadig økende problem i den vestlige verden, og ifølge ekspertene er årsakene til dette mange.
Fedme er et stadig økende problem i den vestlige verden, og ifølge ekspertene er årsakene til dette mange. Bilde: Mercury Medical
Mona StrandeMona StrandeJournalist
14. nov. 2006 - 07:00

Vi bor i et mijø som nærmest oppfordrer oss til å bli fete. Usunn mat er både billigere og lettere tilgjengelig enn de sunne alternativene, og i tillegg blir vi mer og mer stillesittende.

De fleste av oss må gjøre en bevisst innsats for å unngå å legge på oss.

20 forente eksperter

Forskere på fedme mener imidlertid at dette ikke kan være hele årsaken til at en så stor prosent av den vestlige verden har blitt overvektige de siste tiårene.

20 fedmeeksperter har publisert en rapport der de peker ut de ti mest sannsynlige, alternative forklaringene til epidemien. Rapporten er publisert i International Journal of Obesity, og her kommer ekspertenes ti, alternative fedmeårsaker:

1) For lite søvn

Det er bevist at vi sover mindre nå enn for få tiår siden, og flere store epidemiske studier viser at det kan være en link mellom mangel på søvn og overvekt. Ifølge amerikanske studier har mennesker som sover mindre enn sju timer hver natt en høyere BMI (body mass index) enn de som sover mer.

Resultatene av en studie som fulgte 68.000 kvinner i 16 år, viser at de som i gjennomsnitt sov fem timer la på seg mer enn de som sov seks timer - og de la igjen på seg mer enn de som sov i sju timer hver natt. Flere studier viser de samme resultatene, også hos menn og barn.

Det antas at årsaken kan være at søvntap forandrer stoffskiftet. Det er påvist at nivået av hormonet leptin, som signaliserer metthet, synker. Samtidig får vi mer ghrelin, som sier oss at vi er sultne, når vi sover lite.

2) Klimakontroll

Mennesker kan holde kroppstemperaturen nokså konstant, gjennom å svette eller skjelve, nesten uansett hva som skjer rundt oss. Å holde temperaturen stabil tar energi, så sant vi ikke befinner oss i en "varmenøytral sone" - rundt 27°C for en naken kropp - som stort sett er det temperaturnivået vi bor og jobber i når vi er påkledd.

Forskning tyder på at å leve i stabil temperatur konstant, med oppvarming om vinteren og bruk av air-condition om sommeren, har innvirkning på vekten vår.

I en studie der kvinner ble utsatt for henholdsvis 27°C og 22°C, forbrant de som oppholdt seg i 22°C 239 kilocalorier mer iløpet av en dag enn de andre kvinnene. Det tilsvarer energien i 27 gram kroppsfett. Imidlertid bruker vi energi når vi svetter, og flere forskningsresultater viser at vi spiser mindre i høye temperaturer.

3) Mindre røyking

Folk som røyker er ofte tynnere enn oss andre, og når man slutter å røyke er det lett å legge på seg. Sannsynligvis har dette sammenheng med at nikotin demper appetitten og samtidig setter fart på stoffskiftet.

Forskning har vist at amerikanere som slutter å røyke oftere er overvektige enn både de som røyker og de som aldri har røyket. Faktisk skal nesten 50 prosent av menn som stumper røyken være overvektige, sammenlignet med 37 prosent blant ikke-røykere og 28 prosent blant røykere.

Når flere og flere stumper røyken, blir det dermed også flere overvektige. Imidlertid er røyking så farlig at man må legge på seg 45 kilo før det lønner seg å fortsette røykingen, fremfor å slutte.

4) Påvirkning før fødselen

Fedme er arvelig. Barn av overvektige mødre har større sannsynlighet for selv å bli overvektige. Selv om det meste av dette er genetisk, finnes det også bevis for at noe av påvirkningen skjer inne i livmoren.

Forsøk viser at avkom av mus som spiser fet mat mens de er gravide, har mye større sjanse for å bli overvektige enn avkom hvis mødre spiser normal mat. Disse forsøkene viser også at fedme gjerne hopper over en generasjon: dersom bestemoren din spiste mye fet mat, men moren din likevel er tynn, kan fedmen gå i arv til tredje generasjon.

Forvirrende nok viser annen forskning, gjort på barn som ble født under hungersnøden i Nederland etter andre verdenskrig, at for lite næring i livmoren også kan føre til overvekt senere i livet.

5) Fett og fruktbarhet

En amerikansk undersøkelse viser at overvektige kvinner gjennomsnittlig har flere barn enn "normalvektige".

Forskere antyder at årsaken er delt: Å ha mange barn kan øke sjansen for å bli overvektig, selv om dette kanskje bare er på grunn av dårlig søvn. I tillegg er det bevist at folks BMI før de blir foreldre, ofte har sammenheng med hvor mange barn de får.

Forklaringene på dette fenomenet varier. Å være ekstremt tynn gjør både menn og kvinner mindre fruktbare. I tillegg har overvekt tradisjon for å føre til lavere sosialøkonomisk status, noe som også er forbundet med å ha flere barn.

Dette punktet har sammenheng med epidemien fordi fedme er arvelig: Når folk har store familier vil andelen overvektige personer øke.

6) Biologi

Noen menneskegrupper er bare tykkere enn andre. I USA er det vist at voksne mellom 40 og 79 år har tre ganger så stor sjanse for å være overvektige som de under 40 år. Ikke-hvite kvinner har også en tendens til å være mer utsatt for fedme enn hvite.

Når da både andelen av mennesker over 40 år - og mørkhudete - har økt kraftig de siste 30 år, så kan det ha påvirket statistikken, viser tall fra USA.

7) Pillebruk

Millioner av mennesker over hele verden tar i dag beroligende medisiner, eller antidepressiva. Disse medisinene får vanligvis brukeren til å legge på seg 4 kilo de første ti ukene, og 4-5 ekstra kilo påfølgende år.

Men dette er ikke de eneste medisinene som fører til vektøkning: medisiner mot epilepsi, høyt blodtrykk, HIV og diabetes som gjør at du legger på deg. Det samme gjelder antihistamintabletter og p-piller.

8) Forurensning

Daglig blir vi utsatt for en mengde industrikjemikalier som vi enten svelger, puster inn eller opptar gjennom huden: pesticider, fargestoffer, smakstilsetninger, parfymer, plastikk, harpiks og løsningsmidler - for å nevne noen.

Pesticidene, altså skadedyrsgift, er det bevist at får folk til å legge på seg. Det samme gjelder dersom vi på en eller annen måte får i oss PCB, for eksempel ved å spise fisk fra forgiftede vann.

Noen av kjemikaliene forstyrrer endokrinet i kroppen, noe som igjen påvirker hvordan østrogenet fungerer. Når østrogenet ikke fungerer som det skal, øker fedmen.

En svensk studie har i tillegg vist at konsentrasjonen av PBDE, en nå forbudt bromert flammehemmer, i brystmelk ble fordoblet hvert femte år mellom 1972 og 1998.

9) Eldre mødre

Mødre blir stadig eldre. I Storbritannia er gjennomsnittsalderen for å få barn første gang 27.3 år. I 1970 var gjennomsnittet 23.7 år.

Amerikanske studier viser at å ha eldre mødre øker risikoen for fedme. Faktisk skal risikoen for å bli overvektig øke med 14 prosent for hvert femte år av deres mors alder da de ble født.

Britiske studier har vist at førstefødte har mer kroppsfett enn deres yngre søsken. Siden vi stadig føder færre barn, utgjør også førstefødte en større andel av befolkningen.

Fedmeekspertene peker på at kombinasjonen av eldre mødre og flere enebarn kan bidra til fedmeepidemien.

10) Like par

Mennesker velger ikke bare partnere etter utseende, men også etter størrelse. Tynne mennesker giftere seg oftere med tynne, og fete med fete.

I en studie av over 1300 kanadiere fra 1999, ble det bevist et samsvar mellom partneres BMI som ikke kan komme av det faktum at de bor sammen.

Men som med alle de andre punktene presentert her, fører ikke dette til fedme alene. Det er kombinert med andre årsaker - som at fedme er delvis genetisk og at overvektige personer har flere barn - at dette øker faren for overvekt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.