IT

Hvor er politikerne?

Anders Brenna
6. mai 2009 - 09:56

Jörgen Skjelsbæk
Igår, tirsdag 5. mai, meldte Dagbladet.no at Stavanger Tingrett har avsagt dom i en særdeles betent politisk sak. Ekstra oppsiktsvekkende er det derfor at politikerne aktivt holder seg unna.

Piratjakt

Det dreier seg om advokat Espen Tøndel fra advokatfirmaet Simonsen som krever utlevert identiteten til en av deres bredbåndskunder som er mistenkt for å ha piratkopiert «Max Manus»-filmen.

Piratjegerne mener det er en kinomaskinist som har gjort det, og skal ha samlet bevis som peker i retning av en IP-adresse til en av Lyse's bredbåndskunder.

Det oppsiktsvekkende er ikke at piratjegerne ønsker å ta piraten. Det har de min fulle støtte i å gjøre. En person som aktivt piratkopierer en film for å legge den ut bør straffes for det lovbruddet det er.

Problemet er at piratjegerne skal få lov til å kreve en slik utlevering uten å gå via politiet.

Teknisk Beta: Må stoppes før de ødelegger internett

Privatisert politimyndighet

Frem til nå har det vært politiets oppgave å kreve slike utleveringer, men i et vedtak 17. april 2009, åpnet Post- og teletilsynet for at Simonsen kunne kreve utlevering av IP-adresse fra Lyse Tele uten å gå via politiet.

Dette er et byråkratisk vedtak skrevet i et byråkratisk språk for en enkelt sak, men vedtaket skaper presedens og er således et av årets viktigste politiske spørsmål.

Likevel holder politikerne seg unna.

Kommentar: Politiet virker ikke

Hemmelig dom

Privat politimyndighet er et alvorlig problem, men Lyse Tele er prinsippfast og bøyer ikke av.

Dermed endte saken i retten, og fornuftige mennesker mener det er der saken hører hjemme. Saken er så viktig at den vil bli anket uansett.

Det er derfor med sjokk og vantro at jeg leser på Dagbladet.no at dommeren har hemmeligholdt dommen på oppfordring fra piratjegerne.

Stavanger Tingrett: Slik forklares hemmelig pirat-dom

Hva er det som skjer?

Dagbladets kommentator, Jan Omdahl, påpeker i sin kommentar at det neppe kan sies å være fare for bevisforspillelse. Det har han helt rett i.

Enten har piratjegerne bevis for dato, film og IP-adresse, eller så har de ikke det.

Kommentar: Jeg vil betale, men får ikke lov

Farlig usikkerhet

Dommen kan enten ha gitt piratjegerne tillatelse eller de kan ha gitt Lyse Tele medhold.

Usikkerheten er skremmende, fordi det begynner å bli grunn til å mistenke at folk som tar avgjørelser ikke skjønner hva de gjør.

Hvis vi ikke kan stole på en seriøs rettslig prosess i en så viktig sak, er samfunnet på ville veier. Prosessen så langt viser at en «vente og se» holdning ikke er et fornuftig alternativ.

Kommentar: Internett blir en flopp

Konsekvenser

Hvis piratjegerne har fått medhold av Stavanger Tingrett så må det reageres. Ikke fordi piraten skal slippe unna, men fordi konsekvensene av å åpne for slike private innsyn er store.

Tenk litt over det. Hva blir de naturlige neste stegene hvis piratjegerne vinner frem?

Kommentar: Nettdebatten er samfunnsdebatten

Hvor skal grensen gå?

Hva slags kriminalitet er alvorlig nok til at private aktører kan få utlevert en IP-adresse som gjør det mulig å spore opp privatpersoners aktiviteter?

Hvis det er alvorlig nok med piratkopiering, så er terskelen lagt veldig lavt. Da kan vi forvente massive krav om slike utleveringer på vegne av alle slags selskaper.

Politikerne må våkne

Politikerne kan ikke sitte stille og se på mens byråkrater, advokater og dommere gjør en dramatisk endring av rettsstaten vi lever i.

Hvis de ikke kommer ut på banen og tar ansvar, så har de ingenting i politikken å gjøre. Da er de pratmakere som ikke vil noe med sin politikk. Dersom de mener dette er riktig vei å gå, så må de si det høyt.

Den som tier, samtykker.

Ta ansvar nå

Politikere skal ikke blande seg inn i domstolenes arbeid, og jeg forventer ikke at de skal presse gjennom et vedtak idag.

Det jeg forventer er at de høyt og tydelig erklærer at dette er et viktig politisk spørsmål.

Beslutningen om å eventuelt tillate private advokater å kreve utlevering av privat identifiserende informasjon skal tas etter en skikkelig politisk diskusjon.

Kommentar: Vi må bli en del av internett

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.