IT

Hvor er IT-politikken?

Bilde: Tove Breistein
Anders Brenna
24. aug. 2009 - 14:05

IKT-Norge samlet fredag 21. august alle partiene til debatt om IT-politikken i den kommende valgperioden. Det ble en trist affære.

«Ja til IT»

På spørsmålet: «Er kunnskapsindustrien viktigere enn tradisjonell industri for Norges fremtid?», var svaret soleklart «ja» fra samtlige partier.

De fulgte alle opp med fine floskler om at «IT er bra», «Innovasjon er viktig» og «Vi liker kunnskap», men tompraten var ikke i stand til å dekke over fraværet av ideer, visjoner og konkrete nye forslag for IT-politikken de neste fire årene.

Ingen av partiene viser verken evne eller vilje til å bruke mulighetene som IT byr på til å fornye eller modernisere offentlig sektor.

IT-visjoner?

På spørsmål om hva partiene vil gjøre de neste fire årene, brukte opposisjonspartiene tiden sin på å påpeke hvor lite regjeringspartiene har gjort, mens de rødgrønne brukte sin tid på å skryte av hva de hadde gjort. Spørsmålet om de neste fire årene ble i praksis stående ubesvart.

«Vi tror ikke på ideer fra politikere og byråkrater», «Det viktigste for IT-næringen er at politikerene gjør jobben sin og legger forholdene til rette», «Dere må komme til oss med nyskapende ideer».

Det er vel og bra at politikerne ikke vil detaljstyre IT-bransjen, men oversatt til klar tale er dette det samme som å si: «Vi aner ikke hva vi vil, men vi vil bestemme. Stem på oss!».

«Same procedure...»

Heidi Grande Røys kom godt ut av debatten, og det skulle bare mangle etter fire år som regjeringens bindeledd til den norske IT-bransjen. Likevel, det er verdt å huske at hun startet helt på null da hun ble fornyingsminister. I sitt første intervju som fornyingsminister visste hun knapt hva IT var, og kunne ikke svare på et eneste spørsmål:

- Vi må vente litt. Jeg må først ha på plass ny statssekretær og så må vi jobbe oss gjennom dette. Over jul vil vi ha klar en plan, sa Røys til digi.no 18. oktober 2005.

Hun skal ha skryt for å lære raskt, men det er svært betenkelig at en så viktig ministerpost skal besettes av noen uten et brennende engasjement og en klar visjon.

Ingen tomme løfter

Hva er det som gjør IT-bransjen og IT-spørsmål så totalt uinteressant for våre politiske partier? Hvorfor greier ingen av partiene å finne frem en eneste person med genuin interesse for store IT-spørsmål?

Er det virkelig ingen som vil bli IT-minister for å utrette noe?

Andre næringer klager over tomme løfter fra politikerne. IKT-bransjen har ikke fått det en gang.

Les også:Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.