IT

Tier om datalagring

TAUS. Truls Wickholm fra Ap (i midten) var tilbakeholden i spørsmålet om EUs datalagringsdirektiv på IKT Norges IT-politiske valgdebatt, mens regjeringspartikollegene fornyingsminister Heidi Grande Røys (SV) og Geir Pollestad (Sp) tonet flagg.
TAUS. Truls Wickholm fra Ap (i midten) var tilbakeholden i spørsmålet om EUs datalagringsdirektiv på IKT Norges IT-politiske valgdebatt, mens regjeringspartikollegene fornyingsminister Heidi Grande Røys (SV) og Geir Pollestad (Sp) tonet flagg. Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
21. aug. 2009 - 14:30
Vis mer

Arbeiderpartiet tok ikke utfordringen fra salen og avholdt seg fra si et klart ja eller nei til innføring av EUs datalagringsdirektiv i Norge.

- Vi har ikke tatt en avgjørelse ennå. Det har heller ikke ni andre land i Europa, var forsvaret til Truls Wickholm (Ap).

Klare svar

Politikerpanelet ble utstyrt med JA- og NEI-skilt da IKT Norge trommet sammen til IT-politisk debatt i Oslo fredag morgen. På den måten ville ordstyrer og IKT Norges styreleder Eilert Hanoa tvinge frem klare svar på aktuelle spørsmål.

Usynlig tema

Organisasjonen ønsker å få IT-debatten frem i valgkampen, noe politikerne vanligvis er tilbakeholdne med. De er engstelige for å snakke om ting de ikke kjenner til, og IT kaprer ikke de store velgermassene.

For mye industri

På Hotel Bristol tok syv partier sjansen. Diskusjonen dreide seg lite om teknologi, men om hvordan IT kan bidra til å utvikle kunnskapssamfunnet.

- Regjeringen legger ressurser i seismikkskyting i Lofoten, men har ikke satset på ny teknologi innenfor energi og sørget for vindmølleparker. Det viser for mye fokus på tradisjonell industri, argumenterte Venstres Trine Skei Grande. Hun er blant de folkevalgte som har vært synlig i de politiske IT-spørsmålene.

Fikk pepper

Hun fikk imidlertid pepper fra sine opponenter, som Truls Wickholm.

- Det er misforstått å trekke et skille mellom kunnskapssamfunnet og tradisjonell industri. Olje og vindkraft handler om tradisjonell industri, men er avhengig av moderne teknologi og et spekter av IT-styringssystemer.

Konkurransekraft

Kunnskapssamfunnet var fellesnevneren, der panelet var enig om at IT er nerven i norsk konkurransekraft fremover – fra utdanning til ferdig produkt.

Uenigheten gjaldt fremdrift og metoder for å gi de rette rammebetingelsene.

Mer trykk på IT

Opposisjonspartiene og deler av regjeringspartiene er alle enige om at regjeringen må sette hardere trykk bak IT-politikken.

- Fornyingsdepartementet fungerer ikke. Politikken og oppgavene relatert til IT må samordnes bedre enn i dag, og flere saker må legges frem for Stortinget, mener Høyres Trond Helleland.

Kun fornyingsminister Heidi Grande Røys selv var av den oppfatning at dagens organisering var god nok.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.