SAMFUNN

Hvitløk mot arsenikkforgiftning

ARSENIKK-KUR: Skal du til Bangladesh eller India kan det være en fordel å ha en hvitløk som nødproviant. I alle fall dersom du har planer om å drikke vannet i springen.
ARSENIKK-KUR: Skal du til Bangladesh eller India kan det være en fordel å ha en hvitløk som nødproviant. I alle fall dersom du har planer om å drikke vannet i springen. Bilde: colourbox.com
Mona StrandeMona StrandeJournalist
14. jan. 2008 - 15:41

Hvitløk kan gjøre underverker for millioner av mennesker i Bangladesh og India som har drikkevann forurenset av arsenikk.

Det er dr. Keya Chaudhuri og hennes kolleger ved Indian Institute of Chemical Biology i Kolkata (tidl. Calcutta) som presenterer denne konklusjonen i en artikkel publisert i Food and Chemical Toxicology.

Store forskjeller

De ga rotter daglige doser av arsenikk i drikkevannet. Dosene hadde samme nivå som arsenikkinnholdet i grunnvannet i Bangladesh og Vest-Bengal.

Noen av rottene ble i tillegg matet med hvitlølkekstrakt. Det viste seg at disse rottene hadde 40 prosent mindre arsenikk i blod og lever, og at de i tillegg klarte å få 45 prosent mer arsenikk ut med urinet, enn rottene som ikke fikk hvitløkekstrakt.

En hvitløk om dagen...

Chaundhuri sier til New Scientist at svovelholdige substanser i hvitløk rensker arsenikken ut av blod og vev.

Hun anbefaler at folk i risikoområder spiser mellom en og tre hvitløksfedd daglig for å forebygge sykdom.

Akutte helseeffekter ved arsenikkforgiftning er for eksempel magesmerter, diaré, muskelverk og feber. Ved langvarig eksponering kan det føre til flere kreftformer: Både kreft i blære, lunger, hud, nyre, lever og prostata nevnes av USAs Environmental Protection Agency.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.