SAMFUNN

Hvitløk mot arsenikkforgiftning

ARSENIKK-KUR: Skal du til Bangladesh eller India kan det være en fordel å ha en hvitløk som nødproviant. I alle fall dersom du har planer om å drikke vannet i springen.
ARSENIKK-KUR: Skal du til Bangladesh eller India kan det være en fordel å ha en hvitløk som nødproviant. I alle fall dersom du har planer om å drikke vannet i springen. Bilde: colourbox.com
Mona StrandeMona StrandeJournalist
14. jan. 2008 - 15:41

Hvitløk kan gjøre underverker for millioner av mennesker i Bangladesh og India som har drikkevann forurenset av arsenikk.

Det er dr. Keya Chaudhuri og hennes kolleger ved Indian Institute of Chemical Biology i Kolkata (tidl. Calcutta) som presenterer denne konklusjonen i en artikkel publisert i Food and Chemical Toxicology.

Store forskjeller

De ga rotter daglige doser av arsenikk i drikkevannet. Dosene hadde samme nivå som arsenikkinnholdet i grunnvannet i Bangladesh og Vest-Bengal.

Noen av rottene ble i tillegg matet med hvitlølkekstrakt. Det viste seg at disse rottene hadde 40 prosent mindre arsenikk i blod og lever, og at de i tillegg klarte å få 45 prosent mer arsenikk ut med urinet, enn rottene som ikke fikk hvitløkekstrakt.

En hvitløk om dagen...

Chaundhuri sier til New Scientist at svovelholdige substanser i hvitløk rensker arsenikken ut av blod og vev.

Hun anbefaler at folk i risikoområder spiser mellom en og tre hvitløksfedd daglig for å forebygge sykdom.

Akutte helseeffekter ved arsenikkforgiftning er for eksempel magesmerter, diaré, muskelverk og feber. Ved langvarig eksponering kan det føre til flere kreftformer: Både kreft i blære, lunger, hud, nyre, lever og prostata nevnes av USAs Environmental Protection Agency.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.