PODKAST

- Hvis noen forstår dette så har de ikke forstått noen ting

Ukens podcast forsøker å forklare de mystiske kvantemaskinene.

Lars Nordbryhn i IBM
Lars Nordbryhn i IBM
Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeJournalist / foto
23. mars 2018 - 05:15

I svært mange år har det vært sagt at bare vi kan utnytte egenskapene til de aller minste partiklene, elektronene eller fotonene, så kan vi lage datamaskiner med en nesten ufattelig beregningsevne. Det er som å gå fra en analog telefonlinje til moderne fiberaksess.

Men veien har vært både lang og kronglete inn i en verden de færreste forstår. Hvis noen forstår dette så har de ikke forstått noen ting, sa den berømte amerikanske fysikeren Richard Feinman for mange tiår siden.

Men tydeligvis er det noen som har skjønt litt, i hvert fall. For kvantedatamaskiner er allerede bygget. Ikke de som skal gi oss nøyaktig værmelding på to ukes sikt, men IBM som har jobbet med kvanteteknologi i tiår er på gang. De har laget en kvantebrikke som skal være grunnsteinen i fremtidens maskiner. Maskiner det stilles ganske spesielle krav til. De må kjøles ned til 0,0015 grader Kelvin for å virke. Nærmere det absolutte nullpunkt skal det godt gjøres å komme.

I dag snakker Jan og Odd Richard med siv. ing Lars Nordbryhn i IBM om de mystiske maskinene vi får se om noen få år.

Lytt til ukens podcast nederst i saken. 

Jan Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs nye podcast Teknisk sett.

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Hvis du abonnerer på Teknisk sett på iTunes eller en annen podcast-app, kan du laste ned og lytte til nye episoder hver uke. Vi legger normalt ut nye episoder torsdag ettermiddag, slik at du for eksempel kan laste den ned og høre på vei til jobben på fredager.

RSS-feed: http://feeds.soundcloud.com/users/soundcloud:users:197994369/sounds.rss

 Ukens podcast:   

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.