T2

Hvilken strømmetjeneste er best?

TEST: Netflix mot HBO Nordic.

Netflix og HBO har begge ankommet det norske markedet, en med mer hell enn den andre så langt.
Netflix og HBO har begge ankommet det norske markedet, en med mer hell enn den andre så langt. Bilde: LG/Skjermdump/montasje
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
13. jan. 2013 - 09:59

Etter flere år med en viss misunnelse fikk vi her på berget endelig tilgang til to av de amerikanske streaming-mastodontene i høst, ved at både Netflix og HBO gjorde sitt inntog i det nordiske markedet.

Netflix hadde en relativt knirkefri lansering, mens HBO Nordic først kom i trøbbel for sine betingelser for bindingstid, så for laber bildekvalitet på selve videotjenesten.

Nå har begge tjenestene fått lov til å "sette seg" litt mer, og det er dermed på tide å se på hva som gir deg best valuta for pengene. Siden HBO er den ferskeste, er det vel bare rett og rimelig å se på dem først.

HBO

HBO er mest kjent for sine storslagne og høyt påkostede TV-serier, og siden de kan lisensiere sine egne produkter akkurat som de vil, gir et HBO Nordic-abonnement deg tilgang til alle HBOs serier og filmer.

Her slipper du å vente på at de har gått på TV i Norge, og HBO har sågar lovet at nye episoder skal være tilgjengelige innen 24 timer etter at de har vært sendt i USA. Det er forbrukervennlig, og sannsynligvis den aller beste metoden for å unngå piratstreaming.

TEST: TV-er mellom 40 og 42 tommer

Skal du ha ny TV i høst?  

Storserier

Utvalget er likevel ikke enormt.

Du finner selvfølgelig alle HBOs blockbuster-serier, som Boardwalk Empire, Entourage, Game of Thrones, Sex og singelliv, Six Feet Under, The Sopranos og True Blood, i tillegg til en del andre produksjoner, men mengden innhold er fortsatt ganske mager sammenlignet med hva konkurrenten har å tilby.

Særlig gjelder dette på filmfronten. Undertegnede skal ikke skryte på seg å være noen utbredt filmkjenner, men av HBOs filmutvalg, som i seg selv ikke er spesielt stort (vi talte 121 filmer), er det bare en liten brøkdel jeg i det hele tatt har hørt om.

Det første du ser i HBOs portal er kanskje minimalistisk, men ikke spesielt praktisk. Vi vil ha tilgang til innholdet vi så på med én gang.
Det første du ser i HBOs portal er kanskje minimalistisk, men ikke spesielt praktisk. Vi vil ha tilgang til innholdet vi så på med én gang.

Knotete portal

HBOs portal og startside er heller ikke spesielt elegant, etter vår mening. Den ser kanskje moderne og lekker ut, men den krever ganske mange klikk for å komme frem til det du vil se.

Om du bruker tjenesten som undertegnede, går du gjerne inn for å se nye episoder av samme serie ganske ofte, og da er det irriterende å ikke få opp det sist sette allerede i første skjermbilde.

Under "Min HBO" finner du riktignok en oversikt over hva du har sett sist, men heller ikke her kan du be den starte neste episode. Du må rett og slett klikke på den forrige episoden, velge den neste og klikke play. Her gjør Netflix det mye bedre.

TEST: Billige projektorer til hjemmekino  

Det er ingen tvil om at HBO har en del unike kvalitetsserier, men mengden innhold er likevel middels.
Det er ingen tvil om at HBO har en del unike kvalitetsserier, men mengden innhold er likevel middels.

Myke bilder

Bildekvaliteten har vært kritisert helt fra starten av, og vi mener fortsatt den er under enhver kritikk, i alle fall om du ikke har en Samsung Smart-TV og dermed tilgang til HD-innhold.

Tjenesten benytter såkalt adaptiv streaming, som vil si at videoen starter ganske umiddelbart når du klikker play, og så tar kvaliteten seg opp etter hvert som du får fart på overføringen. Problemet er bare at kvaliteten aldri blir spesielt imponerende.

Kompresjonsartefakter er tydelige, detaljer i sort forsvinner ofte (særlig et problem i serier med mange mørke scener, for eksempel Game of Thrones) og det hele ser gjennomgående veldig "soft" ut. Bildekvaliteten er levelig om du skal se HBO på en liten PC-skjerm, men om du skal bruke disse bildene på en stor TV bør du ikke ha store krav til bildekvalitet.

HD-kvalitet også i nettleseren er dog lovet fra HBOs side, og vi håper det kommer raskt, sammen med 5.1-lyd.

Særlig filmutvalget hos HBO er magert.
Særlig filmutvalget hos HBO er magert.

Gammeldags

HBOs avspiller er heller ikke mye å skryte av. Den husker for eksempel ikke hvilke undertekster du har valgt fra gang til gang, så for hver eneste gang du skal se noe, må du velge dette manuelt. Det er ganske utrolig, særlig med tanke på at du under innstillinger kan velge hvilke undertekster som skal være standard.

Når du har sett ferdig en episode, må du også manuelt på nytt navigere deg frem til neste episode selv, i motsetning til hos Netflix, hvor neste avsnitt starter automatisk. Dette er også et ganske stort irritasjonsmoment.

Betingelsene kan også potensielt være et ganske stort minus. Det er kun om du godtar 12 måneders bindingstid at du får den billigste prisen: 79 kroner i måneden. Om du ikke vil binde deg, må du ut med 129 kroner i måneden. Det er ganske dyrt, innholdsmengden tatt i betraktning.

Guide: Her finner du de beste TV-seriene

HBO

+ Unikt kvalitetsinnhold

+ Nye episoder blir tilgjengelig nærmest umiddelbart

- Bildekvaliteten er foreløpig laber

- "Dum" avspiller

- Dårlig filmutvalg

- Valget mellom høy pris eller bindingstid

- Ingen offline-funksjon

Netflix

Netflix er nok aller best for deg som ikke har vært noen stor tv-serie-junkie tidligere. Her ligger nemlig bare noen få sesonger av mange serier.

Vi nevner for eksempel kun to sesonger (av fire, femte pågår nå) av populære Mad Men, to sesonger (av fire, femte pågår nå) av det eminente sci-fi-dramaet Fringe og fire sesonger (av seks) av tenåringssuksessen Gossip Girl.

Det generelle utvalget er ganske stort, men du kan altså ikke forvente å få de aller siste episodene og sesongene av de nyeste seriene. På det litt eldre materialet, for eksempel 24, Prison Break, Ally McBeal og Charmed, ligger stort sett alt tilgjengelig.

Netflix' startside gir deg tilgang til det forrige du så med en gang. Du får også anbefalinger om nye ting å se.
Netflix' startside gir deg tilgang til det forrige du så med en gang. Du får også anbefalinger om nye ting å se.

Bredt utvalg

Netflix har også en stor mengde innhold som går utenfor de tradisjonelle TV-serie- og filmsjangrene. Her finnes for eksempel en hel masse innhold som er ment for barn, i tillegg til en del dokumentarer og realityserier.

Vi nevner for eksempel BBCs strålende naturserier, Gordon Ramsays Hell's Kitchen og Discovery-serien Mythbusters. Dessuten kommer en del norsk og nordisk innhold.

Filminnholdet er også bedre enn hos HBO, men det samme gjelder her som for TV-seriene. Du kan ikke forvente å finne det aller nyeste, men utvalget er likevel bredt. Her finnes en del filmer fra 2011 og 2010, og mer dukker nok opp etter hvert.

Netflix har lovet å tilføre innhold med jevne mellomrom, og det ser det også ut til at de gjør. Ved nyttår dukket for eksempel serien Californication opp, og før helgen ble The L Word lagt til.

TEST: Disse får maks lyd ut av din iPhone

Filmutvalget er bredere enn hos HBO, men du får ikke det nyeste og hotteste.
Filmutvalget er bredere enn hos HBO, men du får ikke det nyeste og hotteste.

Anbefalinger

Tjenesten har også en god og dyptgående anbefalingsfunksjon som baserer seg på hva du har sett tidligere, hvilke sjangre du har listet opp som dine fremste interesser og hvordan du har rangert innholdet du har sett.

Dette resulterer i en rekke ulike lister, for eksempel "Fordi du så på..." og "Actionthrillere om konspirasjon". Et godt verktøy om du ikke helt vet hva du vil se eller bare vet sånn omtrent hvilken sjanger.

Netflix har en stor andel av innholdet tilgjengelig i HD uansett hvilken enhet du bruker, og Netflix har app-er både for Apple TV, Xbox 360 og Playstation 3 i tillegg til de vanlige: Android og iOS. Det finnes også en Windows 8-app om du foretrekker den foran nettleser-avspilleren.

Når du er ferdig med en episode hos Netflix, begynner den neste automatisk. Det er praktisk.
Når du er ferdig med en episode hos Netflix, begynner den neste automatisk. Det er praktisk.

Bedre bilder

SD-innholdet ser ut til å være omtrent på linje med HBO, mens HD-innholdet naturlig nok er en del bedre. Netflix opplyser at de på noe innhold leverer det de kaller "super HD", nærmere bestemt 1080P, men at det ikke er alle enheter og nettleverandører som støtter dette. Maksimal bitrate er 5,7 mbps.

Bildekvaliteten er likevel langt unna bluray-kvalitet, og fortsatt ganske soft til å være HD, men bra nok til å se på TV-skjermen uten å vri seg av hvor kjip komprimeringen ser ut.

Netflix leverer også 5.1-lyd, noe vi setter stor pris på, og lydkvaliteten er gjennomgående god. Vi har imidlertid opplevd mer enn én gang at lyden har vært noen millisekunder ute av "synk" med bildet, særlig ved avspilling gjennom Apple TV.

Netflix-avspilleren er, som du sikkert skjønner om du har lest HBO-avsnittene overfor, rett og slett bedre enn hva HBO har fått til. Den husker hvilke undertekster du har valgt fra gang til gang og starter automatisk nedtellingen til neste episode med en gang rulletekstene begynner å rulle.

Vi skulle gjerne sett at vi kunne hatt manuell kontroll over streamingkvaliteten - også her er du prisgitt hva spilleren bestemmer for deg (men du kan velge å ikke spille av HD om du vil det).

Netflix opererer kun med én pris og ingen bindingstid, nemlig 79 kroner i måneden. Det er langt mer spiselig enn HBOs 129 eller 12 måneders bindingstid.

Les også: Denne appen kjenner igjen TV-serier

Netflix

+ Stor bredde på innholdet, bra også for barn

+ En stor andel av innholdet tilgjengelig i HD

+ Smart avspiller

+ Støtter mange enheter

+ Lav pris, ingen bindingstid

- De nyeste sesongene mangler på mange serier

- Få nye filmer

- Ingen offline-funksjon

Konklusjon

Vi har sett HBOs norgeslansering omtalt som "en av de mest trøblete noen gang", og vi kan være tilbøyelig til å være enig. Bildekvaliteten (om du ikke har en relativt ny Samsung Smart-TV) er mildt sagt laber, filmutvalget dårlig, avspilleren under enhver kritikk og bindingstiden irriterende.

Hadde vi ikke sett noe av det verken HBO eller Netflix har å tilby, kan det nok hende HBOs innhold hadde fristet mer, men slik ståa er i dag er vi ikke i tvil: Vi hadde valgt Netflix. Dette gjelder særlig om du har barn i huset.

Det fremste savnet hos begge tjenestene er nok mulighetene til å lagre innhold for å se det offline, for eksempel når du skal reise med fly eller liknende uten tilgang til (høyhastighets-)internett. Dette tilbyr Viaplay, som vi også skal teste i nærmeste fremtid.

Les også:

Snart kan TV-ene bli billigere

Nå kommer OLED-TV-ene

Samsung integrerer Spotify i TV-en  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.