BYGG

Hvilken skrue er best? Den vanlige eller den moderne?

Det er faktisk mulig å gjøre treskuen mer effektiv. Vi har testet.

I testen opplevde vi at man med korte skruer faktisk kunne sette inn på biten og skru med én hånd uten å holde skruen. Da skrur man også raskere, et poeng når det er snakk om en terrasse.
5. mai 2019 - 13:05
Stiger raskt: Så og si helt ut fra spissen på skruen finner vi gjenger og de øker gjengehøyden raskt. Den koniske delen av skuen er kortere. <i>Foto:  Odd R. Valmot</i>
Stiger raskt: Så og si helt ut fra spissen på skruen finner vi gjenger og de øker gjengehøyden raskt. Den koniske delen av skuen er kortere. Foto:  Odd R. Valmot

Treskruer har sett en lang rekke forbedringer gjennom flere tiår. Hvem har ikke skudd ut en riktig gammel en og småbannet over den rustne skruen i mykt stål med et tversoverspor som gir etter når man tar i. Takk og pris for moderne skruer med god overflatebehandling i herdet stål og ikke minst torx-spor som sitter godt om man skrur dem inn eller ut.

Med det som bakgrunn, er det så mye igjen å forbedre da? Er det ikke bra nok nå?

TU har testet tradisjonell skrue mot én av skruene som lover forbedringer ved hjelp av nye prinsipper. 

Se resultatet i videoen over.

Den svenske skrueprodusenten Essve mener de har tenkt skruedesign på nytt og forbedret skruer på flere områder i tett samarbeid med Chalmers i Göteborg. Vi testet mot en vanlig skrue fra Biltema.

Entrer lettere

I testen entrer den moderne skruen lettere. Alle som har skrudd terrasser og annet konstruksjonsvirke vet at det kreves et betydelig trykk før skruen kommer seg inn i treverket slik at gjengene griper. De nye skruene har flyttet gjengepartiet lenger ut mot spissen og gjengene når maksimal gjengehøyde mye raskere. Litt som en vinopptrekker.

Spissen: Her der man hvordan de nye gjengene går helt ut til spissen og øker høyden raskt. <i>Foto:  Odd R. Valmot</i>
Spissen: Her der man hvordan de nye gjengene går helt ut til spissen og øker høyden raskt. Foto:  Odd R. Valmot

Det kan høres rart ut, for ser man på en moderne skrue så er gjengene lagt ut mot spissen. Men sammenliknet mot de nye skruene ser du tydelig forskjell. Resultatet er faktisk som de hevder. Skruene entrer mye lettere og med bruk av mindre kraft.

Produsenten påstår at det holder med 1 kilo trykk i stedet for 3 kilo for å entre skruen. Det er kanskje et riktig forhold, men hvor mye man må trykke vil avhenge av skruedimensjon og hvor hardt trematerialet er.

I testen opplevde vi at man med korte skruer faktisk kunne sette inn på biten og skru med én hånd uten å holde skruen. Da skrur man også raskere, et poeng når det er snakk om en terrasse.

Sitter bedre

Skjæret: De nye Essdriveskruene har et kortere skjær for å kutte trefibre. Men det er nok, sier Essve og bidrar til lavere motstandsmoment når man skrur. <i>Foto:  Odd R. Valmot</i>
Skjæret: De nye Essdriveskruene har et kortere skjær for å kutte trefibre. Men det er nok, sier Essve og bidrar til lavere motstandsmoment når man skrur. Foto:  Odd R. Valmot

Skal du skru med én hånd hjelper det ikke stort om skruen entrer med mindre kraft om den lett faller av biten. I tilfellet Essve brukes et tynt polymerlag på Torx-sporet som gjør at det kniper om biten og holder skruen på plass. Det virker godt, én gang – ikke hvis skruen skal brukes en gang til. 

Freser: Som mange andre skruer har Essdrive fått en fres bak gjengepartiet som også er med på å redusere motstandsmoment . <i>Foto:  Odd R. Valmot</i>
Freser: Som mange andre skruer har Essdrive fått en fres bak gjengepartiet som også er med på å redusere motstandsmoment . Foto:  Odd R. Valmot

Som mange andre skruer har nye Essves versjon både et kuttespor bak spissen og freseribber der gjengene tar slitt. Kuttesporet fungerer litt som et trebor og skjærer av trefibrene som gjør det lettere å dra inn skruen.

På samme måte freser de skarpe ribbene opp hullet når gjengene har passert. Begge disse er med på å senke momentet, men Essve har gjort kuttesporet kortere og flyttet det litt lenger opp på skruen. Produsenten hevder det ytterligere skal senke momentet, noe som er vanskelig å måle. I testen var momentet er lavere og skruene lettere å jobbe med.

Det kan vi også merke når vi skrur dem raskt inn og ut. De blir mindre varme enn de tidligere skruene av samme dimensjon. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.