KARRIERE

Hvilken sjefstype er du?

NYTT: Det er stor forskjell på sjefer.
NYTT: Det er stor forskjell på sjefer. Bilde: Colourbox
Dag Yngve Dahle
19. okt. 2010 - 09:07

Du finner sannsynligvis svaret blant sjefstypene de svenske psykologene Mattias Lundberg og Anders Wahlberg har identifisert.

Dette motiverer oss

Ifølge svenske Dagens Nyheter er det snakk om 16 typer av ledere:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Den misforståtte: Ingen forstår hvor enestående denne sjefen er. Det skyldes nok helst at vedkommende braser inn og tar kontroll over alt uten hensyn til den eksisterende bedriftskulturen.

Den stressede: Denne sjefen mener selv han er effektiv, men i praksis har han så mange baller i lufta at han blir det motsatte av effektiv.

Den uselvstendige: Denne sjefen sliter med å ta beslutninger og unnviker konflikter for enhver pris. Ofte er han sjef for tidligere arbeidskamerater. Skaper uformelle ledertyper blant de ansatte.

Hevneren: Denne er totalt uforutsigbar. Han hevner seg aktivt på ansatte, kunder og leverandører. Hevnen er hans metode for å få utløp for aggresjon.

Den tilgjengelige: Denne vil være så tilgjengelig at han ikke kan sette grenser og ikke klarer å lande prosjekter. De ansatte får følelsen av at alt må innom sjefen.

Den livløse: Denne sjefen har gjort jobben til sin elskerinne og venter at andre skal gjøre det samme. Ser på de ansatte som sin familie, men mangler energi og kreativitet.

Den kunnskapsløse: En autoritær karakter. Han er mest interessert i det å bestemme og sjefe, og mindre interessert i jobben i seg selv. Han kan lite om jobben i seg selv.

Racerbilføreren: Han setter i gang med nye prosjekter og tar beslutninger om endringer i et slikt tempo at de ansatte ikke klarer å følge med.

Den redde: Denne karakteren er redd for å bli avslørt som en bløff. Han blir avslørt av eget kroppspråk og stemmeleie. Gir doble budskap som gjør de ansatte usikre.

Mobberen: Er raljerende og ironisk mot de ansatte - uten å forstå at en person i hans stilling ikke bør holde på sånn.

Den konfliktsky: Tror på at alle må være enige og holde sammen uten å komme opp i konflikter. Problemer skal ikke tas opp.

Ynglingen: De ansatte anser denne sjefen for å være for ung og uerfaren. Han blir derfor ofte mobbet og plaget av de ansatte.

Den strukturløse: En typisk "starter". Denne entreprenørtypen liker å sette i gang prosjekter, men sliter med å gjennomføre dem.

Egoisten: En oppblåst type som ser på seg selv som senteret i universet. Han har blitt leder for å kunne kalle seg sjef og nyte en sjefs privilegier. Men ikke en sjefs ansvar.

Den delegerende: Denne sjefen delegerer det meste og viser de ansatte stor tillit, men er ikke like flink til å følge opp og se til at oppgavene blir gjort på en ordentlig måte.

Kontrolløren: For denne sjefen handler det meste om struktur, kontroll og kommandolinjer. Han styrer med hard hånd, men er for regelorientert. Sosiale relasjoner er underordnet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Nordmenns drømmesjef

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.