KARRIERE

Hvilken sjefstype er du?

NYTT: Det er stor forskjell på sjefer.
NYTT: Det er stor forskjell på sjefer. Bilde: Colourbox
Dag Yngve Dahle
19. okt. 2010 - 09:07

Du finner sannsynligvis svaret blant sjefstypene de svenske psykologene Mattias Lundberg og Anders Wahlberg har identifisert.

Dette motiverer oss

Ifølge svenske Dagens Nyheter er det snakk om 16 typer av ledere:

Den misforståtte: Ingen forstår hvor enestående denne sjefen er. Det skyldes nok helst at vedkommende braser inn og tar kontroll over alt uten hensyn til den eksisterende bedriftskulturen.

Den stressede: Denne sjefen mener selv han er effektiv, men i praksis har han så mange baller i lufta at han blir det motsatte av effektiv.

Den uselvstendige: Denne sjefen sliter med å ta beslutninger og unnviker konflikter for enhver pris. Ofte er han sjef for tidligere arbeidskamerater. Skaper uformelle ledertyper blant de ansatte.

Hevneren: Denne er totalt uforutsigbar. Han hevner seg aktivt på ansatte, kunder og leverandører. Hevnen er hans metode for å få utløp for aggresjon.

Den tilgjengelige: Denne vil være så tilgjengelig at han ikke kan sette grenser og ikke klarer å lande prosjekter. De ansatte får følelsen av at alt må innom sjefen.

Den livløse: Denne sjefen har gjort jobben til sin elskerinne og venter at andre skal gjøre det samme. Ser på de ansatte som sin familie, men mangler energi og kreativitet.

Den kunnskapsløse: En autoritær karakter. Han er mest interessert i det å bestemme og sjefe, og mindre interessert i jobben i seg selv. Han kan lite om jobben i seg selv.

Racerbilføreren: Han setter i gang med nye prosjekter og tar beslutninger om endringer i et slikt tempo at de ansatte ikke klarer å følge med.

Den redde: Denne karakteren er redd for å bli avslørt som en bløff. Han blir avslørt av eget kroppspråk og stemmeleie. Gir doble budskap som gjør de ansatte usikre.

Mobberen: Er raljerende og ironisk mot de ansatte - uten å forstå at en person i hans stilling ikke bør holde på sånn.

Den konfliktsky: Tror på at alle må være enige og holde sammen uten å komme opp i konflikter. Problemer skal ikke tas opp.

Ynglingen: De ansatte anser denne sjefen for å være for ung og uerfaren. Han blir derfor ofte mobbet og plaget av de ansatte.

Den strukturløse: En typisk "starter". Denne entreprenørtypen liker å sette i gang prosjekter, men sliter med å gjennomføre dem.

Egoisten: En oppblåst type som ser på seg selv som senteret i universet. Han har blitt leder for å kunne kalle seg sjef og nyte en sjefs privilegier. Men ikke en sjefs ansvar.

Den delegerende: Denne sjefen delegerer det meste og viser de ansatte stor tillit, men er ikke like flink til å følge opp og se til at oppgavene blir gjort på en ordentlig måte.

Kontrolløren: For denne sjefen handler det meste om struktur, kontroll og kommandolinjer. Han styrer med hard hånd, men er for regelorientert. Sosiale relasjoner er underordnet.

Nordmenns drømmesjef

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.