ARBEIDSLIV

Hverdagsrasisme i norske bedrifter

Det skal bli lettere for disse ingeniørstudentene å komme ut i arbeidslivet etter eksamen. Arooj Ahmed, Vimel Vijayarajah, Neethiwarman Rasalingam og S. Pragas studerer data ved ingeniørstudiet dev Høgskolen i Oslo.
Det skal bli lettere for disse ingeniørstudentene å komme ut i arbeidslivet etter eksamen. Arooj Ahmed, Vimel Vijayarajah, Neethiwarman Rasalingam og S. Pragas studerer data ved ingeniørstudiet dev Høgskolen i Oslo. Bilde: RAGNA KRONSTAD
Atle Abelsen
24. mai 2006 - 08:00

Det er InFact som har utført undersøkelsen på oppdrag fra bemanningsselskapet Proffice. Der kommer det fram at mer enn halvparten ikke støtter helhjertet tiltak fra myndighetenes side som skal forhindre diskriminering av innvandrere.

Hele ni av ti tviler dessuten på effekten av slike tiltak.

Like ille

Det er ikke bedre stilt i arbeidsstokken: Deprimerende fire av ti norske arbeidstakere mener at det er uproblematisk at innvandrere forbigås i jobbsøkerkøen.

To av ti tror det ville skapt reaksjoner om bedriften de jobber i ansatte en innvandrer.

Avviser kunder

I en pressemelding bedyrer imidlertid Proffice at etnisitet er irrelevant når de utfører oppdrag for sine kunder.

– Fra tid til annen får vi henvendelser fra bedriftsledere som presiserer at de ikke vil ha folk med innvandrerbakgrunn. Vi tar ikke på oss slike oppgaver, understreker administrerende direktør Per Bergerud.

Absurd paradoks

Han viser til at store næringssektorer skriker etter arbeidskraft.

– Likevel er arbeidsledigheten blant innvandrere tre ganger så høy som i befolkningen ellers, selv om hver tiende innbygger her i landet er innvandrer. Undersøkelsen viser at politiske utspill og lovendringer ikke nødvendigvis er veien å gå for å få norske bedriftsledere til å ta inn innvandrere til jobbintervju – og deretter faktisk ansette dem.

Bergerud ser et behov for økt flerkulturell forståelse i det norske arbeidsmiljøet.

– Erfaringer og kompetanse er overordnede faktorer i forhold til den jobben som skal gjøres.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.