PUKK OG GRUS

Hvem vil ha stein nok til fire Kheops-pyramider?

Masseoverskudd på over 10 millioner kubikkmeter stein er en av de store utfordringene for fellesprosjektet E16 og Vossebanen Arna-Stanghelle.

Planleggingen av fellesprosjektet E16 og Vossebanen Arna-Stanghelle gir et enormt overskudd på sprengtstein.
Planleggingen av fellesprosjektet E16 og Vossebanen Arna-Stanghelle gir et enormt overskudd på sprengtstein. Foto: Jarle Skoglund
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
5. juni 2019 - 06:08

En del av planprosessen for fellesprosjektet blir derfor å komme i dialog med private eller offentlige aktører som kan ha interesse av de enorme steinmengdene fra byggingen av nye vei- og togtunneler mellom Bergen og Voss.

Derfor inviterer Statens vegvesen og Bane NOR interesserte til å melde seg, i håp om å finne mulige bruksområder til overskuddsmassene som er beregnet til 10 millioner kubikkmeter.

– For å sette det i perspektiv, så tilsvarer disse steinmassene det som måtte til for å bygge fire Kheops-pyramider, eller fylle Bergen rådhus 329 ganger, sier planlegger i Statens vegvesen, Olav Lofthus.

– Vi snakker altså om store mengder stein. Kravet er derfor at interessenter som melder seg må kunne ta imot minst 100.000 kubikkmeter, sier Lofthus. Det blir tilrettelegging for transport både på sjø og land.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.