INDUSTRI

Hvem fortjener Norwegian Tech Award 2015?

Fra i dag kan du foreslå kandidater. Hvem fortjener heder og ære?

Administrerende direktør i Teknisk Ukeblad Media Jan Moberg med Teknologibragden - statuetten. Foto: Eirik Helland Urke
Administrerende direktør i Teknisk Ukeblad Media Jan Moberg med Teknologibragden - statuetten. Foto: Eirik Helland Urke Bilde: Eirik Helland Urke
7. juli 2015 - 14:05

Hvilken teknologiske nyvinning har imponert deg den siste tiden? Har du selv lagt gullegget, eller vært med på å løse et problem som får betydning for teknologi og samfunn?

Send oss forslag til kandidater, sammen med en god begrunnelse og en kort beskrivelse til tormod.haugstad@tu.no.

Ny konferanse

For fjortende gang deler Teknisk Ukeblad ut sin årlige teknologipris. I fjor fikk daværende Teknologibragden følge av to nye priser, Årets teknologileder og Årets hederspris. Disse to prisene blir også delt ut i år, samtidig som Teknologibragden døpes om til Norwegian Tech Award.

Nytt av året er en ny konferanse, Norwegian Tech Awards, som avholdes samtidig med prisutdelingen 15. oktober i Oslo Kongressenter. Les mer om konferansen nedenfor.

Norwegian Tech Award skal gis til en god ingeniørmessig løsning, prosjekt eller gjennombrudd på et teknologisk eller samfunnsmessig problem i Norge. Prosjektet bør være konkret og igangsatt, men ikke nødvendigvis fullført.

Fjorårets nominerte: En av disse blir årets teknologibragd

Nytt navn

I fjor gikk Teknologibragden til NTNU-professor Alf Inge Wang, for sitt arbeid med spillbasert læring gjennom selskapet Mobitroll og læringsapplikasjonen Kahoot! som i dag brukes av mange hundretusener av mennesker verden over.

Vi vil ha lesernes forslag til kandidater som har fått til noe spennende, gjerne utradisjonelt.  Det må ikke nødvendigvis være et kjempestort prosjekt. Kahoot! er for eksempel er et e-lærings- og softwareprosjekt, men som har fått betydning for veldig mange, sier Jan M. Moberg, ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Teknisk Ukeblad Media.

Dersom kandidatprosjektet i tillegg har vist seg å være lønnsomt, er dette også et pluss.

Men vi er åpne for å bli overrasket. Det er viktig, sier Moberg.

Interaktivt spill endret læresituasjonen: Sjokkert og glad vinner av Teknologibragden

Alt Inge Wang i Kahoot! vant Teknologibragden i fjor. I år endrer den navn til Norwegian Tech Award.
Alt Inge Wang i Kahoot! vant Teknologibragden i fjor. I år endrer den navn til Norwegian Tech Award.

Ny konferanse

I fjor var Teknologibragden et lukket arrangement. I år kan publikum delta på prisutdelingen, i forbindelse med konferansen Norwegian Tech Awards, som arrangeres i samarbeid med Teknisk Ukeblads eiere, Nito, Tekna og Polyteknisk forening.

Temaet for konferansen er hvordan teknologi kan bidra til å løse utfordringer i framtiden.

Det er lite fokus på hvordan teknologen kan bidra til å løse problemer i samfunnet. Vi har store, kommende utfordringer innen klima, energi, helse, miljø og sikkerhet. Hvis vi skal opprettholde vår levestandard og ha så gode sosiale ordninger som vi har i Norge, er det teknologi, teknologisk utvikling og det å ligge i front som er nøkkelen. Det skal vi, sammen med eierne våre, bidra til å synliggjøre, sier Moberg.

Endrer verden: 10 teknologier for framtiden

Framtidens utfordringer

I tillegg til Moberg, skal blant annet astrofysiker Erik Newth, IKT Norge-direktør Torgeir Waterhouse, nanoteknologi-professor Maria Strømme og Cathrine Barth i Halogen holde foredrag.

Eierne av Teknisk Ukeblad, Tekna, Nito og Polyteknisk forening har cirka 150.000 teknologer og ingeniører i ryggen med en unik kompetanse til å løse både Norges og verdens framtidige utfordringer. Med Norwegian Tech Award ønsker vi å vise hvordan denne kompetansen kan brukes for å skape en bærekraftig framtid, sier generalsekretær i Nito, Steinar Sørlie.

Det er viktig for oss å få synliggjort betydningen av realfag og teknologi for å løse samfunnets utfordringer. Derfor er Tech Award 2015 en viktig arena for å få synliggjort de menneskene som står i fremste rekke på teknologiens vegne, sier Teknas generalsekretær, Ivar Horneland Kristensen.

Les også: TU Media kjøper Mediehuset TEK

Teknologene ut i lyset

Hovedprisen, samt prisene for Årets Teknologileder og Årets hederspris deles ut nettopp for å vise hva ingeniørene og teknologene kan bidra med.

I fjor fikk Svenn-Tore Larsen i Nordic Semiconductor prisen. Det er mange gode teknologiledere der ute som har fått til mye. Vår oppgave er å få dem fram i lyset. Alt for ofte er det økonomer, jurister og samfunnsvitere som er i søkelyset, påpeker Moberg.

Sivilingeniør, romfartsekspert og teknologiformidler Erik Tandberg fikk Årets hederspris i fjor.

Mange nordmenn har gjort mye for å fremme teknologi i Norge. De må vi få på kartet. Det er mange å ta av, sier Moberg.

Årets hederspris 2014: Han innførte du-formen på NRK

Nytt navn

For noen år tilbake ble Teknisk Ukeblads pris omdøpt fra Ingeniørbragden til Teknologibragden. I år skjer det igjen et navnebytte. Er det noen forskjell på nye Norwegian Tech Award og de forrige prisene?

Nei, utmerkelsen er den samme. Vi endrer navn rett og slett fordi mange ønsker å bruke diplomet og utmerkelsen i utlandet. Fjorårets vinner Kahoot! jobber internasjonalt. Det gjør nesten alle andre også. Vi endrer navnet til Norwegian Tech Award for å gjøre det enklere for vinneren å bruke prisen når de markedsfører seg ute, sier markedssjef i Teknisk Ukeblad, Rune Åse.

Det er allerede mulig å melde seg på Norwegian Tech Awards. Det kan du gjøre her.

Kandidater til hovedprisen Norwegian Tech Award må sendes senest 15. september.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.