KLIMA

Hva synes fisken om seismikk?

I tillegg til forskningsfartøyet Håkon Mosby, deltar fire fiskebåter i prosjektet. De skal fiske etter blåkveite, sei, lange, uer, hyse og brosme.
I tillegg til forskningsfartøyet Håkon Mosby, deltar fire fiskebåter i prosjektet. De skal fiske etter blåkveite, sei, lange, uer, hyse og brosme. Bilde: colourbox.com

Det største følgeforskningsprosjektet noen sinne på skremmeffekt av seismikk på fisk startet utenfor Vesterålen i går.

Langvari skremsel?

Prosjektet, som gjennomføres av Havforskningsinstituttet på oppdrag fra Oljedirektoratet, skal prøve å gi svar på i hvilken grad ulike fiskearter blir skremt av seismikk, og hvor lenge skremmeffekten varer.

De skal også utføre akustiske målinger for å se hvordan lyden beveger seg i havet, og gjennomføre målinger av plankton.

Lang periode

-Et vellykket forskningsprosjekt er naturligvis avhengig av at det blir anledning til å samle seismikk i det aktuelle forskningsområdet, som ligger nord i det planlagte seismikkområdet i Nordland VII, sier letedirektør Sissel Eriksen i Oljedirektoratet i en pressemelding.

Det skal fiskes i tolv dager før seismikkinnsamlingen starter for å ha en basisreferanse før den seks uker lange innsamlingsperioden. Det skal også fiskes i hele denne perioden, og helt til fisket er normalisert etter seismikkinnsamlingen avsluttes 9. august.

Les mer om: