MINERALER

Hva om havbunnsmineraler er det beste av to onder?

Å tro at metallbehovet som energiomstillingen fører med seg, kan løses med sirkulærøkonomi alene, eller å outsource mineralutvinning til andre land fordi det ikke er grønt nok for Norge, er neppe den beste løsningen.

– Jeg har ingen illusjoner om at gruvedrift er/blir en spesielt grønn industri verken på land eller til havs, men det er dessverre et nødvendig onde i flere tiår fremover for å kunne komme i havn med klimamålene, skriver innleggsforfatteren.
– Jeg har ingen illusjoner om at gruvedrift er/blir en spesielt grønn industri verken på land eller til havs, men det er dessverre et nødvendig onde i flere tiår fremover for å kunne komme i havn med klimamålene, skriver innleggsforfatteren. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Jon Hellevang, R&D Manager i GCE Ocean Technology
25. aug. 2023 - 13:08

Dette er et svar til Silje Skjelsvik debattinnlegg med tittelen: Gruvedrift på havbunnen bidrar ikke til å løse klimakrisen.

I dyphavet finner man mange av de metallene vi trenger til energiomstillingen. Økningen i etterspørselen etter disse er forventet å bli svært stor fremover – det er dermed helt klart at gruvedrift på havbunnen kan bidra til å løse klimakrisen.

Havbunnsmineraler kan være et bedre alternativ

Målet må være en best mulig og ansvarlig gruvedrift, uavhengig av hvor det gjøres, skriver Jon Hellevang ved GCE Ocean Technology i Bergen. <i>Foto: GCE Ocean Technology</i>
Målet må være en best mulig og ansvarlig gruvedrift, uavhengig av hvor det gjøres, skriver Jon Hellevang ved GCE Ocean Technology i Bergen. Foto: GCE Ocean Technology

Jeg argumenterer ikke med at økt etterspørsel etter grønne teknologier ikke kan dekkes av gruvedrift på land, slik Silje Skjelsvik hevder.

Jeg skriver derimot at havbunnsmineraler kan være et bedre alternativ enn landbasert gruvedrift.

Videre er jeg naturligvis positiv til teknologiutvikling, resirkulering og sirkulærøkonomi, men påpeker at dette alene dessverre er langt fra tilstrekkelig.

Kaster ikke føre-var-prinsippet på sjøen

Jeg er enig med regjeringen og mange andre i at vi bør utforske om havbunnsmineraler kan bli et bedre alternativ enn landbasert gruvedrift for å møte den mineraletterspørselen som ikke vil kunne dekkes av sirkulærøkonomi.

Å utforske muligheter for å kunne utvinne havbunnsmineraler er ikke å «kaste føre-var-prinsippet på sjøen», som Skjelsvik hevder, men heller et viktig bidrag til å utforske hvilke muligheter og alternativer som finnes knyttet til energiomstillingen.

Mineralutvinnere peker på sulfidforekomster som noe av det mest interessante på norsk sokkel. Her er sulfid-skorsteiner ved midthavsryggen avbildet under Oljedirektoratets tokt i 2020.
Les også

Disse hindrene står i veien

Hva ville et «landpanel» sagt?

Det er naturlig at Peter Haugan og Havpanelet stiller spørsmål ved om havbunnsmineraler kan bli bærekraftig utvunnet, men ville ikke et hypotetisk «landpanel» fort stilt samme spørsmål knyttet til landbasert gruvedrift?

Jeg har ingen illusjoner om at gruvedrift er/blir en spesielt grønn industri verken på land eller til havs, men det er dessverre et nødvendig onde i flere tiår fremover for å kunne komme i havn med klimamålene. Målet må være en best mulig og ansvarlig gruvedrift, uavhengig av hvor det gjøres.

Lysebrunt eller grønnpolering

Vi skal selvfølgelig stille kritiske spørsmål til alle næringer og vurdere hvilke alternative tiltak som kan gjøre en størst mulig positiv forskjell.

Det finnes solide studier som peker på at en mer effektiv tilnærming til grønn omstilling er å gjøre «brune» industrier mer miljøvennlige, heller enn å «grønn-polere» næringer som allerede er grønne.

Det å tro at metallbehovet som energiomstillingen fører med seg, kan løses med sirkulærøkonomi alene, eller å outsource mineralutvinning til andre land fordi det ikke er grønt nok for Norge, er neppe den beste løsningen.

Ja til mer kunnskap

Vi trenger mer kunnskap før man kan konkludere med at havbunnsmineraler fra norsk sokkel er et bedre alternativ enn landbasert gruvedrift.

Derfor har klyngen som jeg jobber for, bidratt til å etablere flere samarbeidsprosjekter mellom universiteter, forskningsmiljøer og det offentlige – nettopp for å styrke kunnskapsgrunnlaget om dyphavet.

At havbunnsmineraler har fått tildelt støtte fra Grønn Plattform, viser at flere ser et potensial for at havbunnsmineraler kan redusere miljø- og klimapåvirkning knyttet til gruvedrift.

Norge bør utforske om havbunnsmineraler kan være det beste av to onder.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) la onsdag frem regjeringens strategi for mineralutvinning på havbunnen.
Les også

Regjeringen vil etablere hurtigspor for gruvedrift etter mineraler

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.