INDUSTRI

Hva er Norges beste lean-bedrift?

Teknisk Ukeblad avslører årets kandidater.

JAPANSK FILOSOFI: Toyota utviklet Lean Production. Her fra en girkassefabrikk i Polen.
JAPANSK FILOSOFI: Toyota utviklet Lean Production. Her fra en girkassefabrikk i Polen.

DETTE ER LEAN

  • Lean går kort og godt ut på at man effektiviserer hvordan man driver en bedrift.
  • Det var bilfabrikanten Toyota som utviklet Lean som metode. Lean-verktøyet var en medvirkende årsak til at Toyota gikk fra å være en bedrift i en vanskelig økonomisk situasjon med dårlige produkter til å bli verdensledende i sin bransje i løpet av to tiår.
  • James Womack videreutviklet Lean-teorien på 1980- og 90-tallet, slik at den kunne brukes flere steder enn i industribedrifter.
  • Det finnes mange eksempler på hva man ser på når man innfører Lean-filosofien i en bedrift, for eksempel unødvendig lagring, overproduksjon, unødvendig transport og unødvendig venting.

Kilder: Lean forum Norge og Helsebiblioteket

I fjor delte Norsk Lean-forum ut den første prisen til den bedriften i Norge som var best på å bruke Lean-prinsipper for å bedre driften.

Prisen gikk til den bergensbaserte Toyota-forhandleren Jæger Automobil i konkurranse med Universitetssykehuset Nord-Norge HF i Tromsø og Rec Wafer på Herøya.

I november er det klart for en ny runde når nærings- og handelsminister Trond Giske deler ut prisen under Lean forum Norges årskonferanse.

Selv om vi ikke vet hvem årets vinner blir, har Teknisk Ukeblad fått tilgang til de nominerte.

Gode eksempler

Kandidatene er Fibo Trespo, Kongsberg Automotive på Raufoss og Hydro Aluminium på Karmøy.

– Etter å ha behandlet alle søknadene har vi kommet fram til at dette er svært gode eksempler som andre gjerne kan lytte til, sier styreleder Ottar Henriksen i Lean forum Norge.

– Hensikten med prisen er å vise hvordan bedriftene driver og hvordan man bør drive her i Norge, sier han.

Les også: Se glimt fra årets tekniske messe

Mindre sløsing

Lean-prinsippene har blitt viktige for mange norske bedrifter de siste årene. Grunnprinsippet med det hele er å fjerne sløsing.

Ett eksempel er lager. Mange har for mye varer på lager, mens andre produserer mer enn de selger. Andre eksempler er redusering av transport, venting og omarbeiding.

– Det viktigste med Lean er å engasjere alle medarbeiderne i bedriften til å jobbe med forbedring og nyskaping. Tankesettet er at man trenger systematikk og metodikk for å være sikker på at humankapitalen øker produktiviteten, sier styreleder Henriksen.

De nominerte

Teknisk Ukeblad har tatt en ringerunde til de nominerte bedriftene.

Først ut er Kongsberg Automotives avdeling Raufoss Couplings, som lager bremserørskoblinger i messing og kompositt til nyttekjøretøy.

På fire år har bedriften redusert lageret med 50 prosent, mens produktiviteten økte med 60 prosent mellom 2004-2012. I tillegg gikk antall reklamasjoner ned med 70 prosent mellom 2005-2011.

Leankoordinator Halvor Sveen er glad dette har blitt lagt merke til.

– Det er ordentlig moro at det vi har gjort blir verdsatt. Vi syns vi har kommet langt innenfor lean-arbeid. Vi har klart dette ved at alle sammen har dratt i samme retning. Hvis vi vinner prisen, håper jeg det betyr at vi blir lagt merke til i markedet og av fremtidige ansatte, sier han.

Les også: – En mellomstor bil må bli 300 kilo lettere

PRISEN: Fjorårets Lean-pris gikk til Jæger Automobil i Bergen. Foto: Lean forum Norge Lean forum Norge
 

– Kjempegøy

Fibo-Trespo i sørlandsbyen Lyngdal leverer forskjellige produkter til kjøkken, bad og gulv. I tillegg produserer og importerer bedriften laminat og hele benkeplater.

Siden 2008 har bedriften doblet omsetningen og produksjonsvolumet med samme bemanning og samme lokaler. Bedriften har også gjort en opptelling som viser at det har blitt gjort 5500 forbedringer på fabrikken siden 2009. I tillegg har de ansatte vært involvert i hele prosessen og lager alle standarder, noe som blant annet har resultert i mindre sykefravær.

– Vi er veldig fornøyde med å være nominert. Det er kjempegøy. I lean-sammenheng er vi relativt ferske. Vi har jobbet med dette siden 2009, og det å bli nominert til en så prestisjefull pris er veldig gøy for oss, sier han.

– Inspirerende

Hydro Aluminium på Karmøy produserer primæraluminium, men har også et støperi som produserer pressbolt og tråd. I tillegg har bedriften et valseverk som leverer spoler til transformatorviklinger og diverse produkter til bygg- og transportsektoren.

Siden 2010 har bedriften redusert kostnadene på aluminium med 90 dollar per tonn, mens kapitalbindingen har blitt redusert med 15 prosent siden 2009. Sykefraværet har gått ned fra seks til 3,8 prosent siden 2007, i tillegg til at det har vært en stor reduksjon i antall klager og reklamasjoner fra kundene.

Les også: Hydro utvider kinesisk pressverk

Kvalitetsleder Eivind Skeie liker det han ser.

– Som en del av lean-arbeidet har vi de siste årene delt ut forbedrings- og HMS-priser hvert kvartal i fabrikken. Målet med det er å få fram gode forbedringer og gode HMS-tiltak fra de ansatte, sier han.

– Hva tenker du om at dere er nominert til denne prisen?

– Vi syns det er kjempegøy og inspirerende. Vi syns det er kjekt at forbedringsarbeidet vi har drevet med blir lagt merke til, sier Skeie.

Lean-prisen deles ut onsdag 21. november.

Fikk du med deg disse industrisakene?

– Skipsfarten skal ikke slippe ut klimagasser

Her gjør de verdensledende forskning

Her settes verdensrekord i fritt fall

Denne geléen skal lege dine sår

Dette skipet kan forsyne Norge med strøm  

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.