BLOG

Hva er greia med Windows Mobile og Windows Phone?

Da Microsoft lanserte Windows Phone 7 i februar ble det også klart at Windows Mobile 6.5 ikke kommer til å forsvinne med det første. Dette kan virke litt tungvint og forvirrende, men i grunnen er dette ganske logisk.

Marius ValleMarius ValleJournalist
19. juli 2010 - 17:41

I et intervju med TamsPPC forteller Microsofts Frank Prengel at Windows Phone 7 har brukeropplevelse som hovedfokus. Dette er en ny tanke på selskapets mobilsatsing, for Windows Mobile har alltid vært designet for å gi brukerne en mobil utgave av desktop-utgaven av Windows.

Akkurat her ligger noe av grunnen til at Windows Mobile har vært noe mer tungvint å bruke for sluttbrukerne. Det krever rett og slett litt mer av brukeren, siden det ligger voldsomt mange muligheter og dermed potensielle feller i systemet. En klassiker er at mobilen blir treg fordi du har mange programmer kjørende samtidig.

Gjort enkelt

Med Windows Phone 7 fjernes mange av mulighetene du har hatt i Windows Mobile. Rett og slett fordi den vanlige brukeren ikke har bruk for alt dette, men heller er opptatt av at det ser bra ut og fungerer som forventet.

Men Microsoft har mange storkunder som har behov for alle mulighetene som ligger i Windows Mobile. Derfor kommer både Windows Mobile og Windows Phone til å eksistere side om side. Hvor lenge det vil være slik er ikke sikkert, for Microsoft har ikke sagt annet enn at de skal koeksistere “en stund”.

"Ny" Windows Mobile 6.5

Microsoft slapp nylig en ny mobilplattform for storkunder, kalt Windows Embedded Handheld. Dette er et produkt laget for større kunder som trenger løsninger for produktivitet ute i felten. Denne plattformen er basert på Windows Mobile 6.5, og brukes i spesialbygde telefoner. I løpet av andre halvår 2011 skal Microsoft slippe en ny versjon basert på Windows 7 (altså desktop-operativsystemet) kalt Windows Embedded Compact 7.

Windows Embedded Handheld er i bunn og grunn Windows Mobile 6.5 med sterkere fokus på “enterprise”-funksjonalitet. Motorola slapp i forrige måned den første telefonen basert på denne plattformen. Telefonen skal selges direkte til storkunder, og blir altså ikke å finne i vanlige mobilbutikker.

Å ta livet av Windows Mobile 6.5 er uansett neppe et reelt valg for Microsoft enda, da mange av kundene deres har systemer som er tett knyttet til denne plattformen.

Windows Phone 7 er ikke et alternativ

Siden Windows Phone 7 ikke er direkte basert på Windows Mobile 6.5 betyr dette at programmer skrevet for den gamle plattformen ikke vil fungere på den nye. Dermed er ikke Windows Phone 7 aktuelt å ta i bruk hos storkunder. Men for forbrukere vil dette ikke ha noen betydning.

Vi liker at Microsoft har tatt et valg om å gjøre Windows på mobilen til en lek for forbrukere, og at de ikke har gjort kompromisser for å tilfredsstille begge brukergruppene.

Les mer:

Frank Pregel om Windows på mobilen hos TamsPPC

Windows Embedded Handheld hos Microsoft.com

Motorolas nye Windows Embedded Handheld ES400 hos Motorola.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.