KRAFT

Huset produserer strømmen selv

Stein Jarle Olsen
30. juni 2008 - 12:35

Huset skal produsere mer energi enn det forbruker, noe som fører til at eventuelle beboere i praksis kan ha gratis strøm og varme.

Les også: Slik bygger vi i 2035

Danske SIB Byggeri setter snart i gang med byggingen av et såkalt Zero+ -hus i Sønderborg i Danmark, skriver Ingeniøren.

Et halvt meter tykt isolasjonsskall rundt hele huset og nøye gjennomtenkt solposisjonering skal gjøre huset meget lite energikrevende, og 60 kvadratmeter solcellepanel innfelt i taket vil dermed produsere mer energi enn hva beboerne trenger.

Bo gratis

Gunstige ordninger gjør nemlig at de kan selge overskuddsstrømmen til samme pris som de selv betaler når det for eksempel er overskyet, helt frem til regnskapet går i null.

Det vil altså ikke være mulig å gå i overskudd.

Passivt oppvarmet

SIB Byggeri betrakter huset på 200 kvadratmeter som et demonstrasjonshus. Huset inneholder ingen tradisjonelle varmeanlegg, og er dekket med tradisjonell murstein på utsiden.

– Det kommer dog et jordvarmeanlegg, men det er kun beregnet til ekstrem vinterkulde. Normalt vil det være nok med overskuddsvarmen fra mennesker og de elektriske apparatene i husholdningen, sier direktør Torben Golles i SIB.

Firmaet begynner konstruksjonen om kort tid, og regner med at Zero+ vil stå ferdig til jul.

Les også: Passivhus på fremmarsj
Gleder seg over strømregningen
Bygninger kan løse klimaproblem

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.