ENERGI

Hundre vannkraftverk i Norge må opprustes

Eldre, norske vannkraftverk må rustes opp for å yte mer. Kostnadsanslagene varierer mellom 50 og 100 milliarder kroner.

– Det ligger cirka 100 «gryteklare» prosjekter i Norge, sier Jon Rolf Næss, leder for Landssamanslutninga av vasskraftkommunar (LVK).  Bildet er fra Vatnedalsdammane i Bykle i Setesdal.
– Det ligger cirka 100 «gryteklare» prosjekter i Norge, sier Jon Rolf Næss, leder for Landssamanslutninga av vasskraftkommunar (LVK). Bildet er fra Vatnedalsdammane i Bykle i Setesdal. Illustrasjonsfoto: Tor Erik Schrøder/NTB

– Alle turbiner og generatorer taper seg over tid. Det vil si at virkningsgraden blir dårligere på grunn av alder og slitasje, sier senioringeniør Fredrik Arnesen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NRK.

NRK henviser til to rapporter som konkluderer med at Norge må øke kraftproduksjonen med 50 prosent innen 2030 for å dekke etterspørselen.

Oppgradering av eldre vannkraftverk kan øke kraftproduksjonen ved for eksempel å skifte ut løpehjulet.

– Det ligger cirka 100 «gryteklare» prosjekter i Norge, sier Jon Rolf Næss, leder for Landssamanslutninga av vasskraftkommunar (LVK).

Regjeringen beregnet i Energimeldingen i 2016 totale oppgraderingskostnader til 50 milliarder kroner, men Næss tror det trolig vil koste over 100 milliarder kroner.

Les også

 

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.