ENERGI

Hundre vannkraftverk i Norge må opprustes

Eldre, norske vannkraftverk må rustes opp for å yte mer. Kostnadsanslagene varierer mellom 50 og 100 milliarder kroner.

– Det ligger cirka 100 «gryteklare» prosjekter i Norge, sier Jon Rolf Næss, leder for Landssamanslutninga av vasskraftkommunar (LVK).  Bildet er fra Vatnedalsdammane i Bykle i Setesdal.
– Det ligger cirka 100 «gryteklare» prosjekter i Norge, sier Jon Rolf Næss, leder for Landssamanslutninga av vasskraftkommunar (LVK). Bildet er fra Vatnedalsdammane i Bykle i Setesdal. Illustrasjonsfoto: Tor Erik Schrøder/NTB
30. jan. 2023 - 10:21

– Alle turbiner og generatorer taper seg over tid. Det vil si at virkningsgraden blir dårligere på grunn av alder og slitasje, sier senioringeniør Fredrik Arnesen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NRK.

NRK henviser til to rapporter som konkluderer med at Norge må øke kraftproduksjonen med 50 prosent innen 2030 for å dekke etterspørselen.

Oppgradering av eldre vannkraftverk kan øke kraftproduksjonen ved for eksempel å skifte ut løpehjulet.

– Det ligger cirka 100 «gryteklare» prosjekter i Norge, sier Jon Rolf Næss, leder for Landssamanslutninga av vasskraftkommunar (LVK).

Regjeringen beregnet i Energimeldingen i 2016 totale oppgraderingskostnader til 50 milliarder kroner, men Næss tror det trolig vil koste over 100 milliarder kroner.

temperatur
Les også

Digitaliserte gammelt vannkraftverk med kameraer og maskinlæring

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.