OFFSHORE

Hugin går i dypet

Bilde: C&C Technologies

Horten: Det amerikanske forsvarsdepartementet hadde satt av milliardbeløp for å utvikle en ubemannet ubåt i løpet av en 15-års periode. Stor var overraskelsen i Pentagon da de oppdaget at en slik ubåt faktisk var å få kjøpt på det åpne markedet. Ubåten er norskprodusert og lyder navnet Hugin 3000. Den selges til bruk i oljeindustrien, forskningsinstitusjoner og til forsvarsformål.

Når oljefelt på store havdyp skal bygges ut, er oljeselskapene avhengige av nøyaktig kartlegging av bunnforholdene og topografien. Det er en forutsetning for å gjennomføre utbyggingen uten for stor risiko. Til å gjøre dette har Norsk Undervannsintervensjon (NUI), Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) og Kongsberg Simrad i samarbeid med Statoil utviklet den autonome undervannsfarkosten (AUV) Hugin som blant annet har kartlagt Ormen Lange. Ideen til Hugin kom fra FFI.

Prisbelønnet

Hugin 3000, den nåværende versjonen, kan gå ned til 3000 meters dyp, operere der i 58 timer for så å returnere med nyttig informasjon til overflaten. Hugin 3000 har en nøyaktighet på to-tre meter på havdyp større enn 2000 meter.

Det amerikanske selskapet C&C Technologies har anskaffet Hugin 3000 og opplever stor suksess med denne. BP, som foretok den første havbunnsundersøkelsen i Mexicogolfen med Hugin 3000, sier at de aldri vil gå tilbake til tidligere metoder. Resultatene, nytten og de reduserte kostnadene i forhold til tradisjonelle metoder, overgikk alle forventninger da den undersøkte havbunnen i særdeles vanskelig terreng i forbindelse med kartlegging av en trase for en oljeledning. Derfor fikk Hugin BP teknologipris for 2001.

Spekket med utstyr

- Vi arbeider hardt med å videreutvikle farkosten. Dagens versjon er utstyrt med multistråle ekkolodd, sideskannende sonar, penetrerende ekkolodd (går ned i sjøbunnen), akustiske linker, treghetsnavigasjon samt dataoppsamlingsutstyr. Den neste versjonen skal bli enda mer selvgående med basis i satellittnavigasjon og treghetsnavigasjonen slik at den går sine opptaksspor med enda større nøyaktighet, forteller Karstein Vestgård. Han er ansvarlig for markedsføring av Hugin i Kongsberg Simrad, som står for kommersialiseringen av Hugin.

Blant dem som viser stor interesse for Hugin 3000, er fiskeriforvaltningen. Ved å bruke Hugin kan forskere gå lydløst inn i fiskestimer og foreta tellinger av fisk og størrelse.

En av de største utfordringen er å få økt nøyaktigheten på farkosten, helst ned mot pluss-minus 5 cm. Til dette utvikles nye sonarer som bruker romfartsteknologi til å samle inn dataene.

En fullt utrustet Hugin 3000 koster fra 30 til 45 millioner kroner. Hittil er det produsert tre farkoster, og Vestgård regner med at markedet er på mer enn 20 stykker.

Søkeord: Hugin3000

Dette er andre artikkel i serien om ingeniørbragder 2002. Tidligere omtalt er PhotoCure, se link oppe til høyre.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.