Lyd i vann er alt som skal til for å styre den ubemannede farkosten Hugin (NUI Explorer). Derfor kan den bevege seg temmelig fritt og egner seg godt til å kartlegge havbunnen. Første stevnemøte med Ormen Lange-feltets bunn krevde imidlertid grundig pynting.
– Hugin måtte oppgraderes fra en maksimal dykkedybde på 600 meter til 1200 meter. Det innebar at en rekke nye sensorer måtte kjøpes inn og testes, forklarer Geir Lasse Kaldestad ved Norsk Undervannsintervensjon (NUI).
Dybden er en av de spesielle utfordringene ved Ormen Lange. Feltet ligger på 900 til 1200 meter under havet og er dypere enn tidligere utbygde oljefelt på norsk sektor.
– I tillegg er strømforholdene mye sterkere enn det vi finner på dypvannsfelt i andre deler av verden, opplyser Kaldestad.
Det første toktet på Ormen Langes bunn er unnagjort. Men fornyelsen av Hugin er ikke ferdig. Mer utstyr skal implementeres før videre kartlegging. Farkosten skal dessuten forlenges med en meter for å få plass til nye sensorer og batteri. Den blir da snaue seks meter lang.
Oppgraderingen er et omfattende prosjekt som gjøres i samarbeid med Kongsberg Simrad og Forsvarets Forskningsinstitutt. De utviklet og leverte den opprinnelige farkosten. Kostnadene deles mellom Norsk Hydro, Havforskningsinstituttet og NUI. Oppgraderingen være ferdig i løpet av juni.
Les mer om saken i TU 6, som kommer på nett og papir 8. februar