ARBEIDSLIV

– Koronavirus kan føre til permitteringer

Men ingeniørbedrifter er i en heldig situasjon, ifølge HR Norge-leder Even Bolstad.

HR Norge har snakket med en rekke bedrifter om tiltakene de har gjort mot coronasmitte.
HR Norge har snakket med en rekke bedrifter om tiltakene de har gjort mot coronasmitte. Foto: Colourbox
2. mars 2020 - 16:15

HR Norge har spurt en del av medlemsbedriftene hvordan de forholder seg til mulig smitte av koronaviruset på arbeidsplassen. 

Even Bolstad, leder i HR Norge, forteller at de opplever rolig stemning. Han oppfordrer folk til å holde roen og puste med magen. Og vaske hendene enda bedre.

– Ikke bidra til hysteri, det er alltid det som er utfordringen, sier Bolstad.

Hjemmekontor mot smittespredning

Fersk forskning fra Stami viser at kontorlandskap og delt kontor fører til hyppigere sykmelding.

Bolstad råder arbeidsgivere som vil hindre smitte å tillate hjemmekontor der det er mulig. 

En rekke virksomheter, som Equinor, har satt i gang tiltak for å hindre koronasmitte på jobben. Equinor-ansatte som hadde vært på reise i Italia og Italia, Kina, Sør-Korea og Iran har fått beskjed om å ha hjemmekontor i 14 dager. 

At noen blir mer engstelige enn andre, bør arbeidsgiver også ta høyde for, mener Bolstad. 

– Jeg mener arbeidsgiver bør være forståelsesfull og yte til mennesker som har en høyere grad av bekymringer enn gjennomsnittet. Ta dialogen og kloke valg.

Nye tall viser at bare 1 prosent av barn og unge blir smittet. Likevel er mener Bolstad at det er et mulig scenario at barnehager stenges.

– Hvis det skjer, og du står der med to barn, er det ikke fritak for arbeidsplikten, men lurt å ha en klok dialog med ansatte, sier Bolstad. 

Store virksomheter er best rigget

HR Norge ser at det er høy bevissthet rundt problemstillingene i de store virksomhetene.

– De har kultur for beredskapsplanlegging, sier Bolstad.

Han er også imponert over hvordan store bedrifter tar ansvar når ansatte jobber fysisk sammen med underleverandører. 

– Der ligger det litt i ryggmargen, sier Bolstad, og trekker fram risikovurderingen som gjøres for eksempel av hvem som skal sette seg i helikopteret ut til en oljeplattform.

Vis mer

Enkelte bransjer er bedre rigget for å hindre smittespredning, som oljevirksomhet og skipsverft. 

– Mange ingeniørtunge virksomheter er i en heldig situasjon fordi de er rigget for sikkerhet, sier Bolstad. 

Mer bekymret for de små og mellomstore

Han er mer bekymret for virksomheter med under 100 ansatte. 

–  De små og mellomstore bedriftene er kanskje ikke vant til å tenke på verken smittevern eller mulige permitteringer, sier Bolstad. 

For noen virksomheter kan koronaviruset skape situasjoner som gjør permitteringer nødvendig, mener Bolstad. I et globalt marked kan det skyldes for eksempel manglende leveranser av varer eller komponenter, eller at turister ikke kommer.

– Det er man vant til i for eksempel fiskeindustrien, verftsindustrien og byggebransjen, men for andre bransjer kan det være uvant å forholde seg til. 

Ifølge Tekna kan bedrifter i visse tilfeller kunne permittere ansatte følge av koronaviruset. Forutsetningen er at selskapet kan vise til «saklig grunn», det vil si forhold som gjør at bedriften ikke kan sysselsette arbeidstakerne på en økonomisk forsvarlig måte. 

Eksempler på saklig grunn kan være at bedriften ikke får varer eller andre innsatsfaktorer som er nødvendig for å opprettholde produksjonen, eller at selskapet mangler personell. 

«Bedriften må vurdere konkret om det foreligger grunnlag for permittering. Konsekvensene av permittering er at den ansatte fritas for arbeidsplikten og arbeidsgiver fritas fra lønnsplikten», skriver Tekna på sine hjemmesider.

 

Flommen i 2017 gjorde at Topdalselva ved Boen Bruk flommet inn over fabrikken. For å stå imot klimaendringene må planleggernes kompetanse økes, og det vil bli behov for mer tverrfaglig samarbeid, skriver tre forskere.
Les også

Store satsinger på klimatilpasning hviler på skuldrene til ildsjeler

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.