MOTOR

Høyttalere i støtfangeren

14. okt. 2009 - 14:25
Vis mer

Elektriske biler har potensial til å slippe ut null og niks av klimagasser. Det er bra.

Men at disse bilene heller ikke slipper ut støy, har lenge blitt sett på som en sikkerhetsrisiko. Spesielt for svaksynte, myke trafikanter.

Nå jobber flere produsenter av elbiler og ladbare hybrider med ulike modeller for hvordan bilene kan lage elektronisk generert lyd, melder The New York Times .

Formel 1-etterligning

Fisker Karma blir en av de første ladbare hybridene som kommer på markedet – trolig neste sommer. Ifølge avisa installeres det høyttalere i støtfangeren på Karma.

De skal lage en lyd som konstruktøren selv, Henrik Fisker, beskriver som en «blanding mellom et romskip og en Formel 1-bil».

Les også: Fisker etter avgiftslette

Nissan, som har elbilen Leaf i utvikling, jobber ifølge avisa med filmindustrien for å finne fram passende lyder.

BMW, som lager elektriske Mini E, antyder at det i framtida kan bli opp til sjåføren å velge lyd, ala ringelyder på mobiltelefonen.

Lydstudie

NYTimes henviser dessuten til en studie utført ved University of California, Riverside på oppdrag fra det amerikanske blindeforbundet i fjor.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Den sammenlignet lyden fra en bil med forbrenningsmotor og en hybridbil som kjørte på ren el – begge i åtte kilometer i timen.

Den konvensjonelle bilen ble i gjennomsnitt hørt da den var 8,5 meter unna, mens den elektriske først ble oppdaget da den var drøyt to meter vekk.

Les sakene: Krever mer bråk fra elbiler

Biler bråker for lite

Fornybar bussdrift

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.