KARRIEREUTDANNING

Høyt utdannede jobber mest

Har du høy utdannelse jobber du mer. Du har kanskje også høyere lønn, og dermed har du ikke "råd" til å ta så mye fri.Kjønn og alder har mindre betydning, ifølge forskeren.
Har du høy utdannelse jobber du mer. Du har kanskje også høyere lønn, og dermed har du ikke "råd" til å ta så mye fri.Kjønn og alder har mindre betydning, ifølge forskeren.Bilde: itstock
Dag Yngve Dahle
28. okt. 2008 - 07:09

Dette går fram av en upublisert forskningsrapport fra forskningsstiftelsen Fafo.

Nordmenn jobber mindre

42 timer

Fafo har forsket på den norske kunnskapsarbeideren med mer enn fire års høyere utdanning.

Under Akademikernes rådskonferanse i forrige uke presenterte Fafo-forsker Jørgen Svalund drypp fra rapporten.

- Kunnskapsarbeideren jobber mer enn andre. Våre tall viser en gjennomsnittlig arbeidsuke på cirka 42 timer (i 2006) for dem som har lang høyere utdanning, sier Svalund.

- Gi elevene manualer, ikke Shakespeare

Lederforklaring

Ifølge Statistisk sentralbyrå har de aller fleste ansatte i Norge en ukentlig arbeidstid på 37 til 39 timer.

Forskeren ser flere årsaker til at høyt utdannede legger ned flere arbeidstimer enn andre.

- Det kan ha med lederandel å gjøre. Jo høyere utdannelse, jo større andel er ledere, sier han.

Og ledere jobber som kjent mer enn "menige" ansatte.

Ikke kjønn

- Men samtidihg viser data fra Levekårsundersøkelsen fra 2006 at arbeidstidsforskjellen etter utdanning er større blant de som ikke er ledere enn blant de som er ledere, sier han.

Lønn kan være en annen årsak. For høyt utdannede "koster det mer" å jobbe mindre, siden de har høyere gjennomsnittslønn enn lavt utdannede.

Kjønn og alder har mindre betydning, ifølge forskeren.

Strenge regler

- En rask sjekk tyder på at det ikke har med forskjeller i kjønn eller alder å gjøre. Men dette vil nok tildels komme av at de yngste aldersgruppene arbeider få timer. I disse aldersgruppene er det få som har høyere utdanning, sier Svalund.

I Norge og de andre nordiske landene har vi dessuten strenge arbeidstidsregler som skal hindre at ansatte jobber for mye.

- Vi har høyt utdanningsnivå og ikke særlig mange tayloristiske rutinepregede jobber, sier Bengt-Åke Lundvall, professor ved Aalborg Universitet.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.