ENERGI

Høyresiden i Spania lover mer atomkraft

Dagens opposisjon lover å forlenge spanske atomkraftverks levetid, om den vinner valget 23. juli.

Den spanske statsministeren, Pedro Sánchez, skrev ut nyvalg. Noe som kan gi Spania en ny regjering i juli.
Den spanske statsministeren, Pedro Sánchez, skrev ut nyvalg. Noe som kan gi Spania en ny regjering i juli. Foto: EUs ministerråds pressetjeneste.
Alf Ole AskBrussel-korrespondent for Energi og Klima
29. juni 2023 - 12:52

Den nåværende sosialistiske regjeringen i Spania vil avvikle atomkraften innen 2027. Men det konservative Folkepartiet (PP) lover at dersom partiet vinner valget i juli, skal atomkraftverkenes levetid forlenges.

På de siste meningsmålingene ligger det an til ganske dødt løp mellom de to blokkene.

Valget 23. juli betyr at Spania skal ha valg og mulig regjeringsskifte, mindre enn en måned etter at landet har overtatt som EU-formannskap etter svenskene. Det skjer første juli.

Energipolitikk kommer til å bli et sentralt tema for det spanske formannskapet. Spania får hovedansvaret for å lose i havn reformen av EUs strømmarked, hvor det er uenighet knyttet til atomkraft. Frankrike presser på for større anerkjennelse av atomkraftens rolle idet grønne skifte. Nå kan valget i Spania gi Frankrikes president Emmanuel Macron en ny støttespiller.

Satse på fornybar energi

Med mye sol og vind og også mye ledig plass, er Spania et av de landene i EU som kan bli en vinner i kappløpet mot fornybarsamfunnet. Ifølge Rystad Energi vil Spania i 2023 få over 50 prosent av sin elektrisitet fra fornybar. Men en PP dominert regjering vil altså bremse omstillingen og bruke mer atomkraft. Grunnen er blant annet at atomkraften er mer stabil enn fornybar energi fra sol og vind, selv om strømmen fra atomkraftverk er dyrere.

Italias tidligere statsminister Enrico Letta og Rådets president Charles Michel presenterte indre marked-rapporten onsdag. Letta tror EU nå er klar for reformer av det indre marked, fordi dette bidrar til å svare på utfordringene fra blant annet USA.
Les også

EU-rapport: Mer energi må flyte over grensene

Variable fornybar

I dag kommer 21 prosent av Spanias elektrisitet fra atomkraft. Og mannen som kan bli den neste spanske statsministeren, Alberto Núñez Feijóo, lover både å stanse avviklingen og forlenge livet til de spanske atomreaktorene.

En stans i atomkraften i 2027, betyr at nedstengingen må starte neste år.

I en tale i Barcelona denne uken sa Feijóo at man ikke kan fjerne 21 prosent av strømforsyningen uten å erstatte det med noe annet.

– Det vil øke energiprisene, sa han.

Krever investeringer

Det er heller ikke gratis å holde atomkraften i gang. I følge Euractiv vil det koste 4 milliarder euro (vel 44 milliarder kroner) i investeringer i de neste 20 årene om en skal opprettholde dagens atomkraftproduksjon.

Spania har de siste årene stått sammen med blant annet Tyskland i motstanden mot å anerkjenne atomkraftens rolle i det grønne skiftet. Et regjeringsskifte i Spania kan endre på dette. Det vil trolig gjøre Spania til et mer aktivt medlem i atomkraftlobbyen, som ledes av Frankrike. Det samme skjedde da Sverige i fjor fikk sin borgerlige regjering med Sverigedemokratene som støtteparti.

Statsminister Pedro Sánchez skrev overraskende ut nyvalg etter at hans parti PSOE gjorde et elendig lokalvalg tidligere i år.

Verdens første toppmøte for land med atomkraft i Brussel. I bakgrunnen et av symbolene for atomenergi, Atomium, et av Brussels landemerker.
Les også

Emmanuel Macron: – Vi må gjøre atomkraft mer attraktivt for privat finansiering

Jevnt valg

Valget i Spania ligger an til å bli jevnt. På siste meningsmåling ligger PP an til å få 34 prosent av stemmene, mens sosialistpartiet PSOE ligger på 28 prosent, ifølge en måling gjort for avisen El Mundo.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Den målingen viste at PP sammen med det ytterliggående høyrepartiet VOX, ligger an til å slå koalisjonen PSOE og det mer radikale partiet Sumar, skriver Reuter.

Om målingen var valg, ville høyrekoalisjonen fått 175 seter av 350 i nasjonalforsamlingen, mens dagens koalisjon ligger an til 137 mandater. Det betyr at de må inngå avtaler med noen av de mindre regionale partiene for å sikre flertall.

Artikkelen ble først publisert hos Energi og klima.

Åslaug Haga, leder i Fornybar Norge, er lettet over at det er flere budgivere med i havvindauksjonen.
Les også

– En lettelse

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.