KARRIERE

Høyre-studenter vil ha skolepenger

UTSPILL: Hvis Høyre-studentene får det som de vil, kan du måtte betale for å overvære forelesninger ved Universitetet i Oslo og de andre lærestedene i landet.
UTSPILL: Hvis Høyre-studentene får det som de vil, kan du måtte betale for å overvære forelesninger ved Universitetet i Oslo og de andre lærestedene i landet. Bilde: Dag Yngve Dahle

Den ventede Finanskrisa skremmer flere til studier de kommende årene er årsaken til at Høyres Studenterforbund vil innføre skolepenger ved universiteter og høgskoler.

– Underfinansiert

– For å opprettholde et kvalitetsmessig høyt nivå i høyere utdanning må det spyttes inn mer midler i sektoren. De siste fire årene har vi sett hvordan finansieringen er prisgitt regjeringen, og blitt underfinansiert. Institusjonenene trenger en mer stabil inntektskilde, sier Sigve Sand, leder i Høyres studenterforbund, til Universitas.

Ekspertene venter at et sted mellom 50.000 og 100.000 nye studenter vil søke seg til utdanningsinstitusjonene de neste fem årene.

Utgiftene forbundet med dette er det Sand vil dekke inn ved at studentene betaler penger for å studere.

– Tanken er at studieavgiften skal gå uavkortet til utdanningsinstitusjonen som studenten er tilknyttet, sier han til avisa. I dag går semesteravgiften til studentsamskipnadene, som sørger for studentboliger og velferdsstilbud til studentene.

Disse jobbene er trygge i nedgangstider

Møter motstand

Høyres Studenterforbund vil ikke si hvor høye skolepenger de vil ha, men foreslår at pengene betales etter at utdanningen er avsluttet.

Ina Tandberg, leder i Studentenes Landsforbund, er uenig i at skolepenger er en god idé. Hun viser til hva som skjedde etter at Storbritannia åpnet for høyere skolepenger.

– Der har innføringen av studieavgiften ført til dårligere rekruttering av de lavere sjikt i samfunnet enn av de øvre. En slik finansiering er dessuten ingen garanti for høyere kvalitet i utdanningen, sier Tandberg til Universitas.

Finanskrisa skremmer flere til studier

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.