Høyre sier nei til elektrifisering av sokkelen

Høyre sier nei til elektrifisering av sokkelen
Høyre vil ikke lenger elektrifisere sokkelen. Gjøa (bildet) er allerede elektrifisert. Bilde: Tommy Solstad, Statoil

– Vi erkjenner at kostnaden med elektrifisering er så høy at det ikke er der vi bør legge ressursene, sier Høyres energipolitiske talskvinne, Siri Meling til Bergens Tidende.

Negativ effekt

Elektrifisering betyr å legge kabel fra land for å erstatte gasskraftverk på installasjonene. Poenget er å redusere norske CO2-utslipp, men Høyre tviler nå på om det er verdt pengene.

Dessuten øker elektrifiseringen presset på å bygge ut kraftnettet, med miljøkonflikter som i Hardanger som konsekvens.

I et dokument Høyre la fram mandag om oljepolitikken heter det at full elektrifisering av sokkelen like gjerne kan ha en negativ som positiv effekt på klimagassutslippene.

Forlatt linje

Med unntak av Fremskrittspartiet samlet alle partiene på Stortinget seg i 2008 om en felles politikk for å redusere CO2-utslippene, det såkalte klimaforliket.

I forliket var Høyre, KrF og Venstre enige om at målet måtte være at alle nye utbygginger på norsk sokkel burde elektrifiseres.

Høyre-leder Erna Solberg sier til Bergens Tidende at partiets standpunkt til elektrifisering ikke er i strid med klimaforliket.

KrF-leder Dagfinn Høybråten er uenig og mener Høyre er på vei bort fra målet med klimaforliket, å få ned CO2-utslippene.

– Jeg opplever at den linjen Høyre sto på da vi forhandlet om klimaforliket, der miljøpolitiske utfordringer var overordnet, den er gradvis forlatt, sier han.

Les også: – Klimafond bør dekke elektrifisering

Strømkrise for oljeselskapene

Kritisk til elektrifisering av sokkelen

Vurderer elektrifisering av Sleipner-området