BYGG

Høydeskrekk-garanti

I dette tårnet skal til og med benkene bli gjennomsiktige.

Søvnløs i Seattle: Mengden glass økes betraktelig ved den pågående ombyggingen av Space Needle.
Søvnløs i Seattle: Mengden glass økes betraktelig ved den pågående ombyggingen av Space Needle. Montasje: Schmidt/Hammer/Lassen

Det 184 meter høye utsiktstårnet Space Needle i Seattle skal bli enda mer spektakulært enn det har vært de 56 årene det har eksistert. Etter en ombygging til 840 millioner kroner skal selve utsiktsplatået på toppen, som ser ut som en flygende tallerken, få roterende gulv av glass. Dermed vil ingenting stå i veien for utsynet over byen, ei heller under føttene dine.

Om du ennå ikke har svimet av, kan du forflytte deg utenfor glassveggene og nyte utsikten under åpen himmel. Dersom behovet for å sette seg ned skulle bli prekært, kan du slå deg ned på en av de 24 benkene som har kommet til etter restaureringen. Også de er laget av glass, selvfølgelig. Tanken er at du skal få følelsen av å sveve – selv om du har begge beina trygt plantet på et massivt glassgulv, som vil veie 37 tonn når det er ferdig. Alt i alt er det beregnet at det vil bli 196 prosent mer glass i det nye tårnet.

Tåler en orkan

Da det ble bygget til verdensutstillingen i 1962, var Space Needle den høyeste bygningen i Seattle. I dag er den forbigått av fem eller seks skyskrapere. Ikke desto mindre er tårnet, med sin særegne form, stadig det mest iøynefallende i byens skyline.

Tallerkenen på toppen måler 42 meter i diameter og holdes oppe av tre bein som smalner inn på midten. For å sikre tårnet mot jordskjelv er det bygget et 10 meter dypt og 40 meter bredt fundament i armert betong i bunnen. Vekten av fundamentet gjør at tårnets tyngdepunkt ligger bare halvannen meter over bakkenivå. Følgelig skal den tilsynelatende så stilkbeina konstruksjonen tåle vindkast opp til 320 km/t og jordskjelv på opptil 9,1 på Richters skala, ifølge Wikipedia.

Etter 56 år var utsiktstårnet modent for restaurering. Foto: Space Needle

80 prosent ferdig

Tårnet inneholder også en restaurant i knehøyde (30 meter over bakken) med plass til 300 gjester. Også restauranten roterer, med en hastighet på 47 minutter per omdreining. Dermed unngår man all krangling om bordet med den beste utsikten.

Space Needles hjemmeside kan du følge fremskrittene i ombyggingen dag for dag. I skrivende stund er om lag 80 prosent av arbeidene ferdig, og eierne av tårnet har allerede sluppet til de første publikummerne på en sniktitt.

Her kan du se en video av prosjektet:

Space Needle under ombygging
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.