KARRIERE

Hopper over lista

VURDERES: Kommunikasjonsdirektør Aage Enghaug og sivilingeniør Torill Grimstad Osberg har ikke fått negative reaksjoner på evalueringsskjemaene DNV bruker.
VURDERES: Kommunikasjonsdirektør Aage Enghaug og sivilingeniør Torill Grimstad Osberg har ikke fått negative reaksjoner på evalueringsskjemaene DNV bruker. Bilde: Tore Stensvold
Tore Stensvold
9. des. 2010 - 16:13

Ansatte i det Norske Veritas blir også bedømt etter en skala fra 1 til 5. Medarbeidere har imidlertid vært med på å sette fasit for bedømmelsen.

Evalueringsskjemaet er en del av arbeidsverktøyet for ledere. DNV har benyttet det i mange år, uten høylytte protester, slik det er blitt i forbindelse med Statoils karaktersystem.

Sjekker mål

– Vi har evalueringsskjemaer som del av medarbeidersamtaler og evaluering av måloppnåelse. Det har vi hatt svært lenge, sier kommunikasjonsdirektør Aage Enghaug i DNV til Teknisk Ukeblad.

Han sammenligner det med høydehopp.

– Det er ikke så motiverende å hoppe høyde uten en list. Da vet du ikke hvor høyt du kommer, sier han.

Les også: Statoil forsvarer karaktersystemet

Aldri reagert

Sivilingeniør Torill Grimstad Osberg har vært ansatt i DNV i 14 år og aldri reagert negativt på evalueringen.

– Det fungerer helt greit og brukes blant annet når lønn skal fastsettes. Får man mange femmere, blir det noe mer enn vanlig justering. En treer er midt på treet og du får ikke noe ekstra, sier hun.

Osberg er ikke redd for at det blir trynefaktoren som avgjør.

– Jeg har aldri hørt at noen har klaget over det, men det er en teoretisk mulighet for at bedømmelsen kan brukes subjektivt, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Skal ikke misbrukes

Enghaug sier at skjemaene er utformet for å gi et mest mulig objektivt resultat.

Han sier at målene utarbeides i fellesskap med leder og ansatt. Etter ett år gjennomgås KPI-ene, det vil si Key Performance Indicators, og karakter settes.

– Dette gjøres også på avdelingsnivå og konsernnivå. KPI blir et verktøy for å evaluere om strategiske mål nåes og de enkeltes innsats og bidrag til at målene for ens egen avdeling og større enhet nås, sier Enghaug.

Karakterer kan også ha noe å si for karrieren.

– De som bidrar mest og yter mest, belønnes gjerne også i form av hopp på karrierestigen, sier Enghaug.

Karrierehopp?

Det har ikke Osberg tenkt på. Teknisk Ukeblad møter Osberg og Enghaug i London i forbindelse med presentasjonen av det nye tankskipskonseptet Triality. Osberg har vært prosjektleder.

– Ble du plukket ut til å lede prestisjeprosjektet fordi du fikk så mange femmere på skjemaet, spør vi.

– Nei, det har jeg ikke tenkt på. Jeg tror ikke det, sier hun.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.