OLJE OG GASS

Holmås mener Lien kastrerer seg selv etter Utsira-utspill

SVs Heikki Holmås mener det vil være å gamble dersom Statoil velger å levere inn en PUD som ikke inkluderer elektrifisering av hele Utsirahøyden.
SVs Heikki Holmås mener det vil være å gamble dersom Statoil velger å levere inn en PUD som ikke inkluderer elektrifisering av hele Utsirahøyden. Bilde: ABB
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
20. mars 2014 - 10:46

Olje- og energiminister Tord Lien sa i forrige uke at han ville ha brutt petroleumsloven dersom han hadde krevd elektrifisering av Utsirahøyden. Dette kom frem i en artikkel i Adresseavisen.

– Det har vært et bærende prinsipp i norsk politikk i 40 år at denne typen beslutninger tas av selskapene, sier Tord Lien til Adresseavisen.

– Målet er vurdering i neste fase

Journalisten spør Lien følgende:

– Kunne ikke du gitt beskjed til Statoil om hva stortingsflertallet ønsker?

– Det ville vært et brudd på petroleumsloven, som jeg selvsagt ikke ville begitt meg inn på. Vi har fulgt denne prosessen tett, og det vil vi fortsette med. Målet er fortsatt at vi skal få en ordentlig vurdering av elektrifisering i neste fase, sier han.

Teknisk Ukeblad har forsøkt å få kommentarer av Olje- og energidepartementet (OED) rundt hvilke paragrafer han i så fall hadde brutt. OED har ikke svart direkte på dette.

I en uttalelse fra Lien sier han at han mente følgende:

– Poenget mitt er at det er Stortinget og regjeringen som etablerer rammene for virksomheten på norsk sokkel. Selskapene er ansvarlig for å gjennomføre aktiviteten.

Les også: Statoil lovet Stortinget elektrifiserings-tall. Så gjorde de helomvending

– Demokratiske problemer

Sitatet fra Tord Lien vekker harme hos SVs Heikki Holmås.

– Hvis han har sagt dette, har han fullstendig kastrert seg selv. Konsekvensen av det han sier der, er at han raskest mulig må komme med en redegjørelse. Den ene tingen han vet med sikkerhet at stortingsflertallet mener, er at elektrifiseringen av Utsirahøyden er et mål, sier Holmås til Teknisk Ukeblad.

Han mener at Lien bør spørre Stortinget hva de mener om saken.

– Lien skal forvalte Stortingets vedtak etter beste evne. Om han ikke evner det, så bør han komme tilbake til Stortinget og spørre hva vi mener.

Holmås mener hele prosessen rundt Johan Sverdrup og Utsirahøyden vitner om at Norge har flere demokratiske problemer.

– Ett av de store demokratiske problemene her er at Stortinget ikke har mulighet til å gi føringer i denne prosessen. Når Stortinget kommer inn og behandler Johan Sverdrup-PUD-en på et så sent tidspunkt, kan det føre til kostnader på mange milliarder kroner dersom Stortinget skulle mene noe annet enn OED, sier han.

Tord Lien sier at departementet ikke har gjort noe som strider mot Stortingets vedtak.

– Når det gjelder kraft fra land til Utsirahøyden har departementet forholdt seg til det Stortinget har besluttet, uttaler olje- og energiministeren.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også: – Effektive gassturbiner er bedre enn elektrifisering

Olje- og energiminister Tord Lien blir angrepet av Heikki Holmås. Men Lien mener at departementet har forholdt seg til Stortingets beslutninger.
Olje- og energiminister Tord Lien blir angrepet av Heikki Holmås. Men Lien mener at departementet har forholdt seg til Stortingets beslutninger.

Mener Statoil gambler

Heikki Holmås mener at kampen om elektrifiseringen av hele Utsirahøyden på ingen måte er over. Han kommer derfor med et råd til Statoil.

– Statoil spiller et veldig høyt spill hvis de gambler på at det kan legges frem en PUD som ikke innebærer å fullelektrifisere hele Utsirahøyden. Min rolle er vel ikke å gi Statoil råd, men jeg ville nok ha rådet dem til ikke å gamble på det, sier han.

Han mener at hemmeligholdet i saken så langt har vært meget problematisk.

– Vi aner ikke hva slags signaler Tord Lien har gitt til Statoil, sier han.

Les også:

SV og KrF vil la Statnett bygge offshore-nettet

Her er Tord Liens forklaring på at Utsira-prisen gikk fra 9 til 16 mrd. på ett år  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.