INDUSTRI

Holder orden på det optimale materialforbruket

Det er veldig mange elementer annet enn bare materialforbruk som bestemmer hvor forurensende produkter vi lager.

Materialforsker: Francesca Verones er professor i «Program for industriell økologi» ved institutt for energi- og prosessteknikk ved NTNU
Materialforsker: Francesca Verones er professor i «Program for industriell økologi» ved institutt for energi- og prosessteknikk ved NTNU Foto: Odd Richard Valmot
25. aug. 2022 - 17:00

En podkast fra

Hør Teknisk sett på...

Podkastpromobilde

Professor i «Program for industriell økologi» ved institutt for energi- og prosessteknikk ved NTNU, Francesca Verones jobber med å etablere det store bildet når vi forbruker materialer. Det vi må innse er at menneskenes materialbruk har innvirkning på en lang rekke områder. Én ting er råstoffene som går med til selve produksjonen. Det er lett å regne sammen. Men vi må også se på energiforbruket, utslipp til vann og luft og legge til bruken av areal og natur.

Ser vi bare på kvantum av plast kan vi lett få feil inntrykk av den totale miljøbelastningen. Av og til er plast å foretrekke fordi det veier lite og kan resirkuleres. Glass høres bedre ut, men bruker mye drivstoff og andre ressurser når det skal samles inn og vaskes for gjenbruk.

Store selskaper er blitt mer oppmerksom på sitt totale miljøavtrykk og hvordan vi skal forstå livsløpet til produktene de fremstiller. EU går foran og trykker på og deres Green Deal vil forsterke effekten av hvordan vi forbruker materialer.

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Teknisk sett: Moberg & Valmot

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.