OFFSHORE

HMS-krav en fordel

Sterke miljøer innen hydraulikk har gitt Norge den ledende posisjonen internasjonalt når det gjelder boreteknisk utsyr. Det gjelder både tradisjonelt boreutstyr og de mer utradisjonelle som Ram Rig.

Etter en del negativ omtale i forbindelse med de første Ram Rig-prosjektene har konseptet bevist at det er en suksess.

- Dessverre er det slik at ved feil i leveransene av boremoduler eller noe som helst feil ved utstyr til boreenhetene, så har Ram Rig fått ansvaret for overskridelsene. Vi aksepterer at de første to leveransene var beheftet med barnesykdommer, men de siste installasjonene vi har levert, har kunden fått til avtalt pris, vekt og tidsplan. Vi konstaterer at kundene er fornøyd, i og med at de bestiller Ram Rig til sin nye rigger, forteller markedssjef Torstein Bringa i Aker Maritime.

Marked for dypvannsboring

Ram Rigs store fordel er at kunden slipper trekkverk/vinsjesystem for å holde hele borestrengen. På dypt vann kan dette utgjøre meget store vekter. Det har hendt av det hele har løpt ut, med tap av både borestreng og sikkerhetsventilen som skal hindre utblåsing, den såkalte BOP.

- I Ram Rig henger borestrengen i hydrauliske sylindre som har en begrenset bevegelse. Et slikt system kan tåle store laster og er helt uavhengig av bremsesystemer som kan være ømfintlige for oljesøl eller varmgang. Vi har derfor store forventninger til bruk av Ram Rig for boring på dypt vann.

Bringa kan se én ulempe med systemet. - I og med at det hele er hydraulisk operert, er det ikke mulig å få systemet til arbeide fortere enn med en bestemt hastighet. Men allikevel er de sikkerhetsmessige og operasjonelle fordelene så store at konseptet gir raskere og sikrere boring og komplettering, mener Bringa.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.