T2

Hjemmekino til folket

TEST: Disse hjemmekinoreceiverne gir deg mest for pengene.

UTFORDRERNE: Denon AVR 2113, Onkyo TX-SR616, Pioneer VSX-922 og Yamaha RX-V673.
UTFORDRERNE: Denon AVR 2113, Onkyo TX-SR616, Pioneer VSX-922 og Yamaha RX-V673. Bilde: Watt
22. juli 2012 - 10:03

Selv om man finner enda biligere receivere enn de vi skal se på her, er det i prisklassen 5-6000 kroner det virkelig begynner å bli morsomt. Det er nesten ikke til å tro hva man får med av finesser, utstyr og effekt i denne klassen.

Jeg tar meg ofte i å tenke på hvilke anbefalinger jeg gir folk flest når de spør om hvilken surroundreceiver man bør velge. De fleste har nok litt strammere budsjetter enn det vi tror, og mange tror helt ærlig at en god hjemmekinopakke koster et par tusenlapper.

Vi forteller gjerne om fortreffeligheten med separate komponenter, og mulighetene som ligger i å kunne oppgradere på senere tidspunkter, uten å bytte ut alt. Veldig ofte er det receivere i det prisleiet vi skal se på nå som blir anbefalt.

Hvorfor er det slik?

Uten kompromisser

Vi som følger med i denne bransjen ser at det ofte er i nettopp denne klassen at produsentene setter inn støtet.

De har alle rimeligere modeller, men der florerer det gjerne med kompromisser som går såpass mye ut over den totale opplevelsen, at vi som regel anbefaler folk å se på produkter fra denne prisklassen og oppover.

De fleste synes at dette ble dyrere enn forutsatt, men er virkelig 5-6 tusenlapper dyrt i den store sammenhengen?

Folk krysser jo av på utstyrslistene når de kjøper bil uten å tenke seg om et sekund, mens den ene tusenlappen etter den andre flyr ut av vinduet. Det er sikkert fint med 10Nm ekstra for et påslag på 20000, men er virkelig et par tideler raskere akslerasjon mer verd enn meningsfylt fritid for deg og familien? Selvfølgelig er det ikke det.

Les også: Hjemmekino i to kanaler

Imponerer

Er det naboen som skal imponeres, blir han garantert mer imponert når du ber han over på EM i fotball med et lydbilde som gir den samme følelsen som man får når man sitter på stadion selv. Kan hende smitter interessen over, og dere får noe felles som dere kan dyrke i årene som kommer.

Hi-fi og hjemmekino er sosiale øvelser som i mange tilfeller kan gi varige vennskap. Det får man ikke på grunn av de 20 ekstra Newtonmeterne i motoren på bilen.

Les også: Din neste musikkavspiller

Utfordrerne

I denne runden er det Yamaha holder koken , Denne receiveren setter referansen , Suveren til musikk og Tung og velutstyrt som skal bryne seg.

At det som oftest er disse fire som kriger på denne tiden av året har en enkel og naturlig årsak. De er de eneste som har produkter ferdig så tidlig.

Verken NAD, Marantz eller Harman Kardon er ute på markedet med sine produkter, så de må vi komme tilbake til når de er tilgjengelige.

Les test av hvert produkt her

TEST: Tung og velutstyrt

TEST: Yamaha holder koken

TEST: Suveren til musikk

TEST: Denne receiveren setter referansen

Oppsummering

For pengene man betaler er underholdningsfaktoren skyhøy i denne prisklassen.

Utstyrsnivået er godt og det ser snart ut som Apple har balletak på samtlige med sin AirPlay-løsning. Det er vel og bra, for den fungerer godt.

Produsentene har de to siste årene blitt litt mer edruelige i forhold til hva som skal på plass på bakplaten, og har luket bort mye som ikke lenger er aktuelt, slik som rekker med S-video og komposittinnganger. S-video er helt borte og nå henger det bare igjen et par kompositt for tilbakekompatibilitetens skyld. Dette er erstattet med flere HDMI-kontakter som er standarden som gjelder i dag.

Samtlige i denne testen er nettverksprodukter, og de kan styres med smarttelefoner. Pioneer og Yamaha kan i tillegg styres med en dedikert App for iPad.

Lydkvaliteten på disse receiverne er jevnt over på et høyt nivå, og overgår vel prislappene de bærer med god margin. Elektronikk har neppe vært billigere enn det er akkurat nå.

Denne gangen er de to receivere som peker seg ekstra ut.

Det er Denne receiveren setter referansen og Yamaha holder koken . De har en spillestil som vinner hjertene til alle som liker dynamikk, mikrodetaljer og engasjement.

At vi til slutt ender opp med Denne receiveren setter referansen som best i test handler om bitte små marginer som tipper rett vei. Den har den lille ekstra spruten på film som gjør den enda litt mer engasjerende å lytte til, men som alltid bør man prøve ut modellene på egne høyttalere, for å finne den modellen som passer ditt oppsett og smak aller best.

TEST HJEMMEKINORECEIVERE WATT - Denon AVR 2113, Onkyo TX-SR616, Pioneer VSX-922, Yamaha RX-V673
DOMMEN: Klikk for større tabell. Foto: Watt Watt

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les også:

TEST: Hjemmekino for én

Har du LP-er, er dette maskinen du skal ha

Disse får maks lyd ut av din iPhone

Slik får du DAB-radio i bilen

Dette er årets HiFi-nyheter  

Se høydepunktene fra HiFi-messa i Bristol  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.