KRAFT

Hitachi satser på britisk kjernekraft

Skal bygge ut opp til 7800 MW kjernekraft i Storbritannia de neste årene.

Horizon skal bygge to nye kjernekraftverk, dette er en del av Storbritannias planer for å bytte ut eldre kraftverk som dette i Dungness.
Horizon skal bygge to nye kjernekraftverk, dette er en del av Storbritannias planer for å bytte ut eldre kraftverk som dette i Dungness. Bilde: Wikipedia
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
4. nov. 2012 - 11:01

Tisdag ble det klart at den japanske industrigiganten Hitachi kjøpte joint venture prosjektet Horizon for 6,4 milliarder kroner.

Selskapet skal bygge inntil seks reaktorer med installert effekt på 1300 MW hver i Storbritannia, skriver nyhetsbyrået AFP.

De tyske energiselskapene RWE og Eon hadde planer om å gjennomføre en storstilt satsing på kjernekraft i Storbritannia. I mars bestemte imidlertid selskapene bestemte seg for å selge Horizon etter at tyske myndigheter bestemte seg for å avvikle landets bruk av kjernekraft.

Les også: Får strømmåleren til å gå baklengs

Uvisst for kjernekraft i Japan

Horizon har rettigheter til å bygge nye reaktorer i Wylfa og Oldbury. Planene går ut på å bygge opp til tre reaktorer på hvert sted men en installert effekt på 1300 MW per reaktor.

Ifølge Hitachi kan den første reaktoren settes i drift rundt 2025, men britiske energimyndigheter ønsker å starte enda tidligere.

Fremtiden for kjernekraft i Japan er uviss. Derfor har det japanske industrikonsernet startet en offensiv satsing på kjernekraft utenfor landets grenser, ifølge Nyteknik.

Les også: Her bygges verdens største fusjonsreaktor

Kokvannsreaktorer

I Storbritannia har det japanske konsernet alliert seg med Rolls-Royce og Babcock International.

De nye reaktorene skal bygge som tredjegenerasjons kokvannsreaktorer av typen ABWR (Advanced Boiling Water Reactor generation 3 plus).

Reaktorene får en forventet levealder på 60 år.

Storbritannia har planer om å stenge flere av landets gamle reaktorer og rundt 18 prosent av landet energiproduksjon må derfor fornyes, ifølge Nyteknik.

Les også:

Verden bygger 62 nye atomreaktorer  

– Atomkraft avgjørende for å møte energibehovet  

Her bruker 33 millioner mennesker mindre strøm enn Oslo vest  

– Mini-kjernekraftverk vil erstatte olje  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.