KARRIERE

Hit drar teknologistudentene

Cambridge University Campus
Cambridge University Campus Bilde: Veslemøy Nestvold
Dag Yngve Dahle
22. juni 2007 - 00:08

Inneværende studieår er det nær 250 norske teknologi- og realfagsstudenter i Storbritannia.

Danmark er det nest mest populære studielandet, mens Sverige, Australia og USA følger deretter.

Popularitetskurven for Australia peker skrått nedover.

I 2004 – 05 leste 390 unge nordmenn teknologi og realfag i kenguruens hjemland. I år er antallet redusert til kun 126 studenter.

Mindre eksotisk

– Å reise til Australia oppleves nok mindre eksotisk enn under boomen for noen år siden. I tillegg kom det en stund kraftige signaler fra myndighetene om at de ville kutte støtten til teknologistudier i Australia. Det har nok ført til at færre studerer i Australia, sier Christian Myrstad, president i ANSA, utenlandsstudentenes interesseorganisasjon.

USA har opplevd en dramatisk nedgang i studenttilstrømningen fra Norge. På 90-tallet studerte 3.500 nordmenn der. Nå er antallet nede i 870 studenter.

For teknologi og realfag sank studenttallet i USA fra 145 i 2004-05 til 100 studenter i år.

Flere i Europa

– Færre studerer i utlandet, og nedgangen er størst innen teknologifag. Fra studieåret 2005-06 til 2006-07 sank antallet norske teknologistudenter i utlandet med 22 prosent, sier ANSA-presidenten.

Antallet norske studenter har gått ned i de fleste land. Tyskland og Nederland er unntakene. Der studerer flere nordmenn enn før.

Hvilke fag studerer norske så utenlandsstudenter? Teknologi og realfag topper ikke popularitetslisten, men ligger på en fjerdeplass på listen. Medisinstudier topper listen.

Les mer om: