Historisk høye kraftinvesteringer

I fjor ble det investert 19,2 milliarder kroner i kraftnett og fornybar kraftproduksjon i Norge.

Anslagene for vindinvesteringer faller og Energi Norge frykter at svenskene skal få vindkraften. Foto: Colurbox
Anslagene for vindinvesteringer faller og Energi Norge frykter at svenskene skal få vindkraften. Foto: Colurbox Bilde: Colourbox
6. mars 2013 - 10:09

Det er en økning på nærmere 14 prosent fra året før. I år er investeringer i kraftsektoren for første gang ventet å passere industrien, men prognosene for vindkraft går ned.

– Vi står foran store investeringer både i kraftnettet og i fornybar kraftproduksjon de kommende årene, for å oppnå sikrere strømforsyning, mer klimavennlig energibruk og fortsatt vekst og utvikling over hele landet, sier adm.direktør Oluf Ulseth i Energi Norge i en pressemelding.

Les også:

– Tidspress øker risikoen for overskridelser

Tapte 18 millioner på negativ strømpris  

Fjernvarme tilbake

Fjorårets investeringer i kraftsektoren fordelte seg på elproduksjon (8,5 milliarder kroner), kraftnett (8,8 milliarder) samt fjernvarme og annen kraftforsyning (1,9 milliarder), ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Innen produksjon var det særlig vindkraft som økte, mens fjernvarme gikk tilbake.

Vind faller

Inneværende år er det ventet investeringer for 22,2 milliarder kroner i kraftsektoren. Dersom prognosene slår til, vil investeringene for første gang passere industrien. Den store veksten er ventet å komme innen utbygging av kraftnettet, mens fornybarproduksjon går tilbake. Det er særlig anslagene for vindkraftinvesteringer som faller. Energi Norge frykter at norske aktører blir sittende på gjerdet, mens investeringene havner i Sverige.

– Når det gjelder investeringer i fornybar kraftproduksjon, konkurrerer vi med svenske aktører gjennom et felles elsertifikatmarked. Skattereglene i Sverige er betydelig mer gunstige enn i Norge, noe som undergraver en effektiv ressursutnyttelse der de beste fornybarprosjektene blir bygget ut først. Videre planlegger Statnett å øke kostnadene for norske kraftprodusenter, sier Ulseth.

Les også:

Han er landets første boligeier som leverer strøm til nettet

Rekordmange vindmøller bygget i fjor  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.