INDUSTRI

Hiroshi tok plastisk kirurgi for å likne mer på roboten sin

Denne uken er de begge to i Oslo.

14. okt. 2015 - 15:00

Verdens fremste robotforsker, Hiroshi Ishiguro, er i Oslo denne uken i forbindelse med Cutting Edge-festivalen på Universitet i Oslo.

Med seg har han Geminoid HI-4, en android robot som er en kopi av en 41 år gammel Ishiguro. I dag er Ishiguro 51 år, uten at tiden ser ut til å ha satt sine spor.

– Jeg har blitt eldre, men androiden blir ikke eldre. Derfor har jeg tatt plastisk kirurgi for å ligne mest mulig på roboten. Jeg vil ikke at noen skal kunne komme å si at robotklonen din ligner ikke på deg engang. Kostnadene for plastisk kirurgi for meg er 10.000 pund, det å forandre roboten koster det tredoble, sier Ishiguro.

Telekommunikasjon

Umiddelbart virker det hele ganske surrealistisk. Ishiguro sitter ved siden av seg selv, og ser seg selv inn i øynene.

Geminoid HI-4 snakker og svarer akkurat som et vanlig menneske, men hva er egentlig hemmeligheten?

På et rom ikke langt unna sitter Ishiguros assistent og styrer androiden. Han ser hva som skjer ved hjelp av et kamera og hører ved hjelp av en mikrofon.

Faktisk er det et vanlig menneske, og ikke en maskin, som snakker. Ishiguro sammenligner det med en telefon, men forklarer at noe av poenget med androiden er å se hvordan tilstedeværelse påvirker oss mennesker.

Han ønsker å finne ut om vi kan flytte vår tilstedeværelse ved hjelp av androider.

Les også: Norsk robot løser en av de tyngste jobbene for bygningsarbeidere

Androide på tur

Geminoid HI-4 har metallskjelett, plastikkhode og hud av silikon. Den har 16 graders frihet, tolv på hodet og fire i kroppen som beveger seg ved hjelp av lufttrykk fra en kompressor. Som eieren er den 180 cm høy, slik at den er en mest mulig tro kopi av Ishiguro.

Grunnen til at han laget seg selv er enkel. Ishiguro er professor ved  Universitet i Osaka og ønsket å noen ganger kunne holde forelesninger for studentene sine uten å selv være til stede.

Nå holder androiden minst en forelesning i måneden på Universitet i Osaka. Det tok ikke lang tid før Ishiguro så flere bruksområder for androiden.

– Jeg sender ofte androiden på tur sammen med assistenten min, slik at jeg slipper å reise selv. Faktisk er det ofte slik at de som ønsker å ha meg som foredragsholder, heller vil ha androiden til å holde foredraget. Han får nå flere forespørsler enn det jeg gjør, sier Ishiguro.

Les også: Ny murer-robot kan sette opp et hus på to dager

Egen hjerne

Geminoid HI-4 kan fungere på flere måter, ikke kun ved hjelp av telekommunikasjon. Den har ingen hjerne bygget inn i kroppen, men på laboratoriet på Universitetet i Osaka har androiden en egen hjerne som kan kobles til.

Den består av over ti datamaskiner, og så mange sensorer at det praktisk er veldig vanskelig å reise med. Dermed er det foreløpig kun på laboratoriet androiden har egen hjerne.

Den tredje måten androiden fungerer på er ved forhåndsprogrammering. Ofte holder androiden foredrag rundt om i verden helt på egenhånd, kun ved hjelp av en datamaskin som kobles til.

Ishiguro forteller at det har lettet arbeidsmengden hans at han nå kan holde foredrag samtidig som han selv er et helt annet sted i verden. Ulempen er at androiden ikke kan svare på spørsmål og tilpasse seg forandringer.

– Forrige måned var androiden sammen med en assistent i India og holdt foredrag mens jeg var i Japan, forteller Ishiguro.

Les også: På dette hotellet er halvparten av de ansatte roboter

Beicho-androide

I Japan har de tatt i bruk Ishiguros teknologi til å forevige den nå avdøde komikeren Beicho Katsura III. Beicho ble sett på som en levende nasjonalskatt i Japan og reiser nå, selv etter sin død, rundt i Japan og holder show.

Det er Ishiguro selv som har designet og utviklet Beicho-androiden.

– Vi har kopiert utseendet til Beicho og programmert inn et helt show. Nå kan vi sette androiden på en scene og for alltid se showene hans live, sier Ishiguro.

Dersom du har lyst på din egen robotklone, og har 100.000 pund til overs, kan du få din egen telekommuniserende androide. Dersom du vil ha med hjernen må du ut med 1.000.000 pund, sier Ishiguro.

Les også: Disse ingeniørjobbene kan bli tatt over av datamaskiner

Hiroshi Ishiguro, for ordens skyld til høyre, er denne uken i Oslo sammen med Geminoid HI-4. Foto: Eirik Helland Urke Eirik Helland Urke
 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.