KARRIERE

Higgs og Englert får Nobelprisen i fysikk

For beskrivelsen av Higgs-bosonet.

Professor emeritus Peter Higgs får Nobelprisen i fysikk for sitt arbeid med Higgs-bosonet sammen med franske François Englert.
Professor emeritus Peter Higgs får Nobelprisen i fysikk for sitt arbeid med Higgs-bosonet sammen med franske François Englert. Bilde: DAVID MOIR
8. okt. 2013 - 13:20
Vis mer

Det kunngjorde Det kongelige svenske vitenskapsakademiet onsdag.

– Den belønnede teorien er en sentral del av standardmodellen i partikkelfysikken, som beskriver hvordan verden er konstruert. Ifølge standardmodellen består alt – fra blomster og mennesker til stjerner og planeter – av noen få byggestener: Massepartikler, heter det i begrunnelsen.

Åtte millioner

84 år gamle Higgs er professor emeritus ved Universitetet i Edinburgh mens 80 år gamle François Englert er professor emeritus ved Université libre de Bruxelles i Brussel.

De to var på forhånd favoritter til å dele prisen, som er på åtte millioner svenske kroner.

Fysikere ved CERN-laboratoriet kunne i fjor fortelle at det legendariske bosonet trolig var funnet, men det kreves flere undersøkelser for å være helt sikre.

Gudspartikkelen

Letingen etter Higgs' boson har pågått siden 1964.

Det er avgjørende fordi partikkelen har vært den siste manglende brikken i standardmodellen – en omfattende teori som binder sammen ulike deler av fysikken.

Forskerne mener Higgs-bosonet kan gi svaret på mysteriet om hvorfor universet i det hele tatt har masse. Bosonet er blitt kalt «gudspartikkelen» fordi det er så sentralt i fysikken, men samtidig så hemmelighetsfullt.

Les også:

Fysikere tror universet vil gå ut på dato

Nå vil Cern åpne døren til det mørke universet  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.