ARBEIDSLIV

Hett jobbmarked

ETTERTRAKTET: ¿ Aldri har jobbmarkedet i Norge vært bedre for avgangsstudenter innen datateknikk og kommunikasjonsteknologi, konstaterer en fornøyd Sigve Albretsen i linjeforeningen Abakus.
ETTERTRAKTET: ¿ Aldri har jobbmarkedet i Norge vært bedre for avgangsstudenter innen datateknikk og kommunikasjonsteknologi, konstaterer en fornøyd Sigve Albretsen i linjeforeningen Abakus. Bilde: Abakus
Finn Halvorsen
23. juni 2006 - 09:00

Hver femte norske arbeidsgiver planlegger å øke bemanningen i løpet av tredje kvartal, mens bare tre prosent sier de vil redusere bemanningen i samme periode.



Henter folk utenlands

– Når arbeidsledigheten allerede er lav, betyr det store utfordringer for bedriftene som skal finne rett person til jobben. Selv må vi oftere utenlands for å finne kompetente og tilgjengelige medarbeidere, sier konsernsjef Terje Nygaard i Manpower.



Geografiske forskjeller

Arbeidsgivere på Sør- og Vestlandet er mest optimistiske. Etter sesongjusteringer anslår 22 prosent av arbeidsgiverne her at de vil ansette flere i tredje kvartal, etterfulgt av Midt-Norge med netto 20 prosent. På bunnen finner vi Nord-Norge, der bare fire prosent vil ansette flere.

Norske virksomhetsledere er blant de aller mest optimistiske i Europa når det gjelder utsikter til flere ansettelser. Ifølge undersøkelsen er det bare irske arbeidsgivere som planlegger å ansette flere i tredje kvartal (+18 prosent). På bunnen finner vi Tyskland (–2 prosent) og Italia (0 prosent).



Avkjøling på bygg – hett innen IKT

Etter flere år med sterk sysselsettingsvekst i bygg og anlegg, er det i tredje kvartal utsikter til en nedgang i denne bransjen (- 4 prosent). Innen IKT-sektoren er det derimot svært hett. Nesten fire av fem av årets avgangsstudenter ved NTNU hadde allerede sikret seg jobb før påske. Det viser en spørreundersøkelse gjennomført av Abakus, linjeforeningen for datateknikk og kommunikasjonsteknologi NTNU.

77 prosent av avgangsstudentene fikk jobb før påske, mot bare 38 prosent i 2005. Og nesten halvparten av avgangsstudentene har hatt mer enn ett jobbtilbud denne våren.



Drar til Oslo

I Abakus-undersøkelsen kommer det fram at det er arbeidsmarkedet i Oslo som kaprer de fleste avgangsstudentene ved NTNUs linjer for datateknikk og kommunikasjonsteknologi. Blant studentene som allerede har fått jobb, er hele 70 prosent blitt ansatt av en bedrift fra Oslo-området. Rundt 20 prosent blir værende i Trondheim også etter utdanningen, mens de resterende sprer seg rundt omkring i resten av landet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling




Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.