Varmepumpe til kjøling

Het sommer satte fart på salget: Varsler rekordomsetning av varmepumper i 2018

Brukes til kjøling.

Travle installatørerer: Det går mot ny rekord i varmepumpemarkedet
Travle installatørerer: Det går mot ny rekord i varmepumpemarkedet (Foto: Novap)

Brukes til kjøling.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Høye strømpriser, en smellvarm sommer med behov for kjøling og et forbud mot bruk av fossil olje til oppvarming som trer i kraft fra 1. janur 2020 har fått fart på salget.

Til og med tredje kvartal økte salget av luft-til-luft varmepumper med 29,2 prosent.

Det er Prognosesenteret som samler inn omsetningstallene på vegne av Norsk Varmepumpeforening. De innsamlede dataene danner også grunnlag for  nasjonal statistikk og ulike analyser av energisystemet i Norge av NVE og SSB, og det registreres også i databasen til den Europeiske Varmepumpeforeningen EHPA som samler statistikk for hele Europa.

Tallene er total omsetning og ikke brutt ned på enkeltleverandører.

Totalsalg varmepumper per kvartal: Høy strømpris, en rekordvarm sommer og oljefyringsforbud har gitt kraftig vekst i varmepumpemarkedet hittil i år. Foto: Novap

– Dette markedet svinger med strømprisen. De aller fleste er kjent med at varmepumper er en god måte å redusere energikostnadene på, og nå i 3. kvartal ser vi stor økning i salget. Mange fikk nok et godt argument for å kjøpe i sommer, hvor varmen innendørs ble vel plagsom for mange. Vi har eksempler på at folk i Finnmark fartet rundt fra den ene utsolgte forhandleren til den andre for å få fatt i en luft-til-luft varmepumpe, sier daglig leder i Norsk Varmepumpeforening, Rolf Iver Mytting Hagemoen.

– I Sør-Norge var pågangen størst og mange leverandører klarte ikke å dekke etterspørselen etter kjøling fra desperate huseiere.

Enorm energibesparelse

Til og med i fjor hadde det blitt solgt en million varmepumper her i landet.

– I år passerer vi en million i drift. Det sparer Norge for 9 TWh strøm sammenliknet med å bruke elektriske panelovner, poengterer Mytting Hagemoen. Han understreker at det er mer å hente, spesielt i eneboliger med stort strømforbruk og varierende grad av isolasjon.

Ut med den fossile oljen: Forbudet mot fyring med fossil olje som trer i kraft neste årsskiftehar fått fart på markedet for varmepumper til vannbåren varme. Foto: Novap

Det har skjedd en stor teknologisk forbedring på luft-til-luft-varmepumper. I dag er mange av toppmodellene optimalisert for å gi svært god ytelse (effektfaktor) over et stort temperaturregister. De fleste av disse garanterer drift ned til minus 25°C eller kaldere.

– Stadig nye modeller lanseres med bedre såkalte COP- og SCOP-faktorer, som kan beskrives som effektfaktor og effektfaktor over sesongen. Nå har flere gått over til et nytt kjølemedium, som er væsken som sirkulerer i anlegget. R32, som den nye heter, gjør det lettere å fremstille anlegg med høyere effektfaktor.

Flere bytter ut

Totalmarked varmepumper: Salget av varmepumper har økt gjennom flere år og kan blir rekordhøyt i år. Foto: Novap

Selv om gode luft-til-luft varmepumper har en pris på 20 til 25.000 kroner installert, betaler de seg tilbake på typisk fra tre til seks år. Da er det kanskje ikke så rart at over halvparten av alle småhus har installert varmepumpe.

– De fleste nye varmepumpene som selges går fremdeles til boliger som ikke har fra før, men nå begynner det også å bli fart i utskiftingsmarkedet, sier Mytting Hagemoen.

De aller tidligste varmepumpene begynner å bli utslitt, og mange av de som ble solgt i de tidlige salgsbølgene var billige modeller med enkel teknologi.

– Dagens modeller har lavere støynivå både inne og ute, og leverer mer varme, og for den saks skyld kjøling, for hver kWh, poengterer Mytting Hagemoen.

Fart i vannbåren varme

Han har i flere år advart mot å komme for sent når oljefyren skal byttes ut til varmepumper basert på luft-til-vann eller væske-til-vann. Nå har salget tatt seg kraftig opp, men det er bare litt over et år til man ikke lenger får kjøpt fossil fyringsolje.

Alternativer er å bytte til bioolje, men den er vesentlig dyrere enn den fossile. Et annet alternativ er å varme vannet i en elektrokjel, men da har man liten innsparingseffekt. Det blir det samme som å fyre med panelovner.

– Jeg tror det blir trangt i døra for de som tror det holder å vente til høsten 2019 for å skifte ut oljefyren med varmepumpe. Hvis for mange venter til siste liten, vil det neppe være nok installatører til å dekke etterspørselen, sier han.

Stadig bedre: De beste luft til luft varmepumpe som tilbys i dag er vesentlig bedre enn de som var tilgjengelige under forrige salgstopp. De har høyere virknignsgrad og har lavere lydnivå både inne og ute. Foto: Novap

Størst sparepotensial

Energisparepotensialet er størst for væske-til-vann-varmepumper. Mens luft-til-luft-varmepumper bare gir romvarme, varmer både luft-til-vann og væske-til-vann-varmepumper hele huset og tappevannet. Men væske-til-vann-varmepumper har en bedre ytelse (COP-faktor) i fyringssesongen når det er kaldt, og de har et varmereservoar i energibrønner et par hundre meter under huset.

Slike varmepumper kan også kjøle boligen om sommeren. Da trenger man ikke kjøre kompressoren en gang. Det er nok å sirkulere kaldt vann fra undergrunnen inn til såkalte viftekonvektorer i huset.

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå