KOLLEKTIVTRAFIKK

Her skal «supertoget» Hyperloop snart bygges

Hyperloop skal sende folk gjennom rør i 1200 kilometer i timen - nå er den første fabrikken her.

Bilde: Hyperloop One
31. juli 2016 - 18:00

I 2013 avslørte Tesla-grunnleggeren Elon Musk det såkalte Hyperloop-konseptet, et futuristisk «supertog» som sender folk i kapsler gjennom rør i 1200 kilometer i timen. Fra å først vekke en viss skepsis er konseptet nå veldig nærme en realitet, og nå har prosjektet nådd en ny milepæl.

På Hyperloop-prosjektets hjemmeside kan man nemlig nå lese at den aller første Hyperloop-fabrikken har åpnet.

Anlegget har fått navnet Hyperloop One Metalworks og ligger i den amerikanske byen Las Vegas i delstaten Nevada.

Skal testes tidlig neste år

Bygningen er på størrelse med to fotballbaner og skal blant annet huse ingeniører, maskinister, sveisere og splitter nye CNC-maskiner som skal bidra til å realisere det nye transportkonseptet.

Hyperloop skal frakte folk gjennom rør i over 1200 kilometer i timen.
Hyperloop skal frakte folk gjennom rør i over 1200 kilometer i timen. Foto: HTT

Testingen av teknologien skal starte tidlig neste år, og deretter skal masseproduksjonen starte i løpet av de påfølgende årene. 

Ennå vil det nok altså gå en stund før vi faktisk får anledning til å ta en tur i Hyperloop-togene selv, men nå er teknologien i alle fall i ferd med å materialisere seg for alvor.

Hyperloop-teknologien går i korte trekk ut på å drive små kapsler fremover ved hjelp av induksjonsmotorer og luftkompressorer som suger inn luft på fremsiden og lager en «luftpute» som kapslene flyter på.

Løsningen gir minimalt med friksjon, som gjør at man kan oppnå høye hastigheter på helt opptil 1200 kilometer i timen.

Drives av solceller

Energien til fremdriften skal leveres av solcellepaneler, og hele systemet er fullstendig automatisert. Hyperloop One selv tror teknologien har potensiale til å revolusjonere kollektivtransporten, men den har også hatt sine kritikere.

Hvor gangbart Hyperloop-konseptet faktisk er vil vi altså ganske snarlig finne ut av. Mer informasjon kan du finne på Hyperloop-hjemmesidene, og under kan du se en video av det nye fabrikkanlegget. 

Elon Musk har mange store planer: Nå skal han kolonisere Mars »

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.