OLJE OG GASS

Her skal Roxar teste egne flerfasemålere

Åpnet flow loop-anlegg i Stavanger.

Ina AndersenIna AndersenJournalist
20. mai 2014 - 16:08

Roxar klippet i dag snoren for sitt nye flow loop-anlegg på Forus i Stavanger. Selskapet har brukt 2,2 millioner dollar på anlegget, slik at de skal kunne teste og verifisere sitt eget utstyr.

Flerfasemålere står for omkring en tredjedel av omsetningen til Roxar, og med et anlegg på egen grunn har de mulighet til å teste ny teknologi og verifisere målere som skal ut til kunder, uten å være avhengig av en tredjepart.

Les også:  Nå blir «tjukkaser» nektet å fly offshore

Simulerer flerfasestrøm

Anlegget er en automatisert flow loop, som styres via et kontrollrom, og simulerer en three-phase flow.

Separatortanken på 33 kubikkmeter har plass til 10 kubikkmeter hver av olje og vann og holder væskene separert. En 200 kW gasskompressor i naborommet forer systemet med gass, opptil 2000 standard kubikkmeter i timen.

Anlegget pumper ut og blander kontrollerte mengder av de to væskene, og så blir gass injisert i blandingen før den når testseksjonen.

Dermed vet operatøren nøyaktig hvor mye av de ulike komponentene blandingen inneholder, og kan slik sjekke at flerfasemåleren som testes måler riktige mengder, og at den fungerer etter kundenes krav til nøyaktighet.

For å teste brukes saltet vann fra springen, diesel og en gass som består av 92-95 prosent nitrogen.

Systemet kan også kobles opp til software, slik at det kan følges fra kontorene på Forus, eller på andre siden av verden.

Les også: Denne monsterkatamaranen skal løfte Yme på åtte sekunder  

– Viser at vi tenker langsiktig

President i Roxar, Steve Grundmeier, sier til Teknisk Ukeblad at investeringen i stor grad handler om å kunne øke kapasiteten.

– Nå har vi vårt eget anlegg å teste flerfasemålere i, i stedet for at vi er avhengige av andre. Dermed kan vi øke produksjonskapasiteten og kontrollere tidsløpet for leveringer. I tillegg viser det våre kunder at vi tenker langsiktig, påpeker han.

I dag leverer selskapet mellom 170 og 200 flerfasemålere i året, både for topside og subsea.

Det nye anlegget kan teste to målere i uken med normale skift. Flow loop-en har i tillegg kapasitet til å kjøres på doble skift, i til sammen 16 timer sammenhengende, om det er behov for raskere levering.

Les også: Slik kan norsk sokkel bli billigere

– Kan høste mer data

Direktør for flow metering i Roxar, Ingar Tyssen, forklarer at de også tidligere har hatt et flow loop-anlegg på Forus, som nå er utdatert. Fram til nå har de hatt tilgang på et anlegg i Bergen, tilsvarende det nye, til å teste flerfasemålerne sine.

Det tar tid, og de er avhengige av at det er kapasitet ved anlegget, som også har andre kunder.

– Nå kan vi teste mer, vi kan teste parallelt og vi kan øke kapasiteten. I tillegg får vi mer forutsigbarhet i leveransen, sier Tyssen.

Også visepresident for utvikling i Roxar, Elin Steinsland, er glad for å ha testanlegget i umiddelbar nærhet.

– Med en loop tett på utviklingsmiljøet har vi mulighet til å høste mer data, og det er så klart nyttig. Vi kan sette på ny instrumentering og teste ut ny teknologi.

Les også:

Ny teknologi logger oljebrønner uten produksjonsstans

Kinesere borer «hemmelig hull» i Verdens tak

Dette er verdens 11 største oljeselskaper  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.