INDUSTRI

Her mottar Moser nobelprisen

Av svenskekongen.

 May-Britt Moser mottar Nobelprisen i medisin fra kong Carl Gustaf i Stockholm.
May-Britt Moser mottar Nobelprisen i medisin fra kong Carl Gustaf i Stockholm. Bilde: TT/NTB scanpix
10. des. 2014 - 18:15

Det norske ekteparet May-Britt og Edvard Moser mottok onsdag Nobelprisen i medisin sammen med sin britiskamerikanske mentor John O'Keefe.

De tre forskerne får prisen for oppdagelsen av gitterceller i rotter, som bidrar til både rotters og menneskers stedsans.

– Å kunne orientere seg, finne og huske steder man har vært er nødvendig for å overleve, både for mennesker og dyr. Det trenger vi hjernen og vår indre GPS for å få til, sa Ole Kiehn fra Karolinska institutet da han presenterte prisen.

– Hjalp dere finne fram

– I dag vet vi at også mennesker har gitterceller og plassceller som ligner på de rottene har. Disse cellene har hjulpet dere med å finne fram hit i kveld. Uten disse cellene ville dere fort gått dere vill, fortsatte han.

John O'Keefe, May-Britt Moser og Edvard Moser fikk så i tur og orden hver sin medalje og hvert sitt diplom fra kong Carl Gustaf.

Kun elleve nordmenn har tidligere mottatt nobelpriser.

Mottakerne av Nobelprisen i medisin, John O'Keefe, May-Britt Moser og Edvard Moser i konserthuset i Stockholm onsdag.
Mottakerne av Nobelprisen i medisin, John O'Keefe, May-Britt Moser og Edvard Moser i konserthuset i Stockholm onsdag.

Elleve prismottakere

Alle nobelprisene med unntak av fredsprisen, deles ut i Stockholm.

I tillegg til ekteparet Moser og John O'Keefes pris i medisin, ble nobelprisene for kjemi, litteratur, fysikk og økonomisk vitenskap delt ut.

Til sammen var det elleve prismottakere under seremonien i Stockholm i år.

Kjole og hvittNobelprisvinner i medisin May-Britt Moser iført kjolen hun har på seg under nobelprisutdelingen i Stockholm onsdag. Det er en spesialdesignet gallakjole sydd av designer Matthew Hubble fra London, som inntil for et år siden jobbet som tunnelingeniør.
Kjole og hvittNobelprisvinner i medisin May-Britt Moser iført kjolen hun har på seg under nobelprisutdelingen i Stockholm onsdag. Det er en spesialdesignet gallakjole sydd av designer Matthew Hubble fra London, som inntil for et år siden jobbet som tunnelingeniør.

Kjole og hvitt

O'Keefe og Edvard Moser var som de andre mannlige prismottakerne iført kjole og hvitt. May-Britt Moser, som eneste kvinne blant prismottakerne, hadde en spesialsydd kjole dekorert med en illustrasjon av gitterceller.

Etter prisseremonien i konserthuset i Stockholm, blir alle prismottakerne kjørt i limousin til Stockholms rådhus for nobelbanketten. May-Britt Moser skal sitte mellom kong Carl Gustaf og kronprins Daniel under banketten.

– Som du ser, har jeg sminket meg. Og da jeg satt der og sminket meg, tenkte jeg at det blir fantastisk interessant å prate med kongen. Jeg håper kontrastene mellom oss kan bli et interessant samtaleemne, sa Moser til TT før seremonien.

– Så håper jeg både han og prinsen er interessert i å høre om hva jeg driver på med, om hjernen, hukommelsen og stedsansen, la hun til.

Flott meny

Som vanlig var nobelbankettens meny en godt bevart hemmelighet helt til siste stund. Ekteparet Moser får servert hjort til hovedrett.

Da Nobelstiftelsens styreleder Carl-Henrik Heldin utbrakte kongens skål, og kong Carl Gustaf fulgte opp med å skåle for Alfred Nobel, var det brut-champagne fra produsenten Tattinger i glassene.

Til forrett får gjestene servert blomkålsuppe med kongekrabbe og erter. Til hovedrett er det hjort med en gulrotterrin. Til dessert får prismottakerne, de kongelige og gjestene servert en mousse og sorbé av ville blåbringebær.

Til hovedretten får gjestene rødvinen Villa Cafaggio Chianti Classico fra 2011, mens Sauterne-vinen Calvet Réserve du Ciron fra 2010 serveres til desserten.

Menyen avsluttes med kaffe, Nobelmuseets te og VO-konjakk fra Grönstedt. 

Les også:

Moserparet: Trenger ikke eliteskoler for å dyrke talenter

May-Britt Moser introduserte fartsceller

Moser forklarte hjerneforskningen med humor  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.