BYGG

Her kommer Norges første plussbygg

Mona StrandeMona StrandeJournalist
3. juni 2011 - 13:51
Vis mer

Powerhouse-alliansens første bygg – "Powerhouse One" – skal produsere mer energi enn det bruker, og reises på Brattørkaia i Trondheim.

Dermed blir det ikke bare Norges første energipositive bygg, men også verdens nordligste av sitt slag.

Hydro-erfaring

– Vi har tatt store skritt på kort tid. Siden vi sammen med Zero i høst lanserte tanken om et energipositivt bygg i Norge, gleder vi oss nå over at prosjektet snart er i hus, sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i en pressemelding.

Hydro åpnet sitt første energipositive bygg i Tyskland i juni 2009. For to uker siden presenterte de resultatene fra et helt år med målinger på TU.no:

Les saken: Energipositivt bygg i pluss

Nå er det de samme fasadeløsningene og varme- og kjøleteknologiene som skal benyttes i Trondheim.

Alliansen Powerhouse (Entra Eiendom, Skanska, Snøhetta, Zero og Hydro) skal bygge Norges første og verdens nordligste energipositive forretningsbygg, på Brattørkaia i Trondheim.
ILLUSTRASJON: Powerhouse Powerhouse

Nyskapende område

– Prosjektet vil sette nye nasjonale og internasjonale standarder for hvordan man jobber med energieffektive og energipositive bygg, og vil være et perfekt bygg for en leietaker som vil ta et aktivt miljøansvar, sa administrerende direktør i Entra, Kyrre Olaf Johansen.

Entra Eiendom er majoritetseier i Brattørkaia AS, som blir eier av bygget. Skanska skal være entreprenør, Snøhetta skal tegne, og Hydro skal levere den energieffektive aluminiumsfasaden. Zero skal drive informasjonsarbeid rundt prosjekt, løsninger og muligheter.

Les også: Hydro vil lage plussbygg

Alliansen har valgt Brattøra fordi det er et område preget av nyskaping i et miljøperspektiv. Det er her pop- og rockmuseet Rockheim ligger, og både et stort kongresshotell og et hovedkontor for Direktoratet for Naturforvaltning er under bygging.

Se bildene: BILDESERIE: Rockheim åpnet

Leter etter leietaker

Trondheim har kalde vintre, varme somre og stor variasjon i tilgangen til solenergi. Det gir alliansen klimatiske utfordringer som vil påvirke de teknologiske valgene:

"Powerhouse One" skal nemlig gå i pluss både energimessig og kommersielt.

Fundamenteringen av bygget er allerede i gang, og i beste fall kan det står klart til innflytting sommeren 2013. Derfor er alliansen allerede i gang med å lete etter leietakere.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Å være med på dette prosjektet er innovasjon – både med tanke på produktutvikling, prosjekt – og organisasjonsutvikling. Til syvende og sist vil bærekraftige bygg som plusshuset på Brattøra skape merverdi for våre kunder – da blir de også bærekraftige økonomisk, sier Per Ola Ulseth, konserndirektør i Skanska Norge, i pressemeldingen.

Petter Stordalen: Utfordres til å bygge plusshotell

Alliansen Powerhouse (Entra Eiendom, Skanska, Snøhetta, Zero og Hydro) skal bygge Norges første og verdens nordligste energipositive forretningsbygg, på Brattørkaia i Trondheim.
Her, på Brattørkaia i Trondheim, skal Powerhouse-alliansen reise Norges første - og verdens nordligste - energipositive forretningsbygg. Powerhouse

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.