IT

Her kan man følge CO2-utslippene i nabolaget

 

Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
17. okt. 2012 - 19:45

Her kan du se hvor store CO2-utslipp huset ditt, eller gaten du bor i bidrar til.

Nyutviklet programvare visualiserer CO2-utslipp ned til hver eneste bygning og gate.

Teknologien er utviklet av Hestia-prosjektet ved Arizona State University.

Les også: Solkraft dekket halvparten av Tysklands energibehov

Fargekoder

På 3D bildet over, har hver eneste eiendom en fargekode som forteller om utslippene. Fargekodene går fra grønt til mørkerødt, som henholdsvis symboliserer lavest og høyest utslipp. Visualiseringen har også form som et 3D søylediagram, der høyden på hver søyle i tillegg til fargekoden, forteller om utslippene fra området.

Boligområdene er grønne, mens motorveier og hovedveier er gule eller orange. Fabrikker, kraftverk og flyplasser er mørkerøde, i forskernes visualiseringer.

– Hestia kan byer gi et komplett tredimensjonalt bilde av hvor, når og hvordan CO2-utslipp oppstår, forteller Kevin Gurney, assosiert professor ved Arizona State University.

Han mener teknologien vil gjøre det lettere å gjennomføre kostnadseffektive utslippskutt.

– Byer har hatt lite informasjon for å styre reduksjoner i CO2-utslipp, og du kan ikke redusere det du ikke kan måle, sier Gurney, som leder Hestia-prosjektet.

På spørsmål om utslippene fra et kullkraftverk visualiseres på kraftverket eller på bygningene som får elektrisitet fra kraftverket, svarer Gurney følgende:

– De vises kun på kullkraftverket. Det er viktig for oss å lokalisere utslipp der de skjer, svarer Gurney til Teknisk Ukeblad.

Les også: – Elbil mindre miljøvennlig enn diesel

Se utslippene i gaten din

Systemet kombinerer omfattende datautvinning (data mining) fra offentlige databaser med modellering.

Her ses hvilke veier som bidrar til størst CO2-utslipp i Indianapolis. Arizona State University

Prosjektet har hentet data fra trafikktellinger, statistikk over energiforbruk, rapporter om luftforurensing og offentlig eiendomsinformasjon.

Dataene har så blitt kjørt gjennom et modelleringssystem for å kvantifisere CO2-utslippene som er knyttet til hver enkelt gate og bygning.

Kunne vært brukt på Oslo

Zero-leder Marius Holm synes teknologien virker spennende, så lenge den gir visualiseringer som er nyttige for beslutninger og ikke bare gir artige perspektiver.

– Når det gjelder bygg, er det viktig at man skiller mellom direkte klimagassutslipp fra fossil energibruk i bygget, og indirekte utslipp gjennom elforbruk. Jeg deler ikke enkeltes hang til å plassere ansvaret for kullkraftverkenes utslipp hos strømkunden. En strømkunde har rett og slett har gjort et viktig valg ved å bruke en ren energibærer som strøm, sier Holm

Han mener en visualisering av CO2-utslippene i Oslo burde ta for seg to forhold: Hvor er utslippene, og hvor er energislukene?

– Det kunne vært spennende, og ville gitt svar på to spørsmål: Hvor kan vi kutte utslipp og hvor kan vi spare strøm?

Holm mener at for Oslos del ville bilene i sum markert seg som de største utslipperne, og med gjenværende oljebaserte varmesentraler som de største punktutslippene.

Kommer til Los Angeles

Hestia er så langt brukt for å visualisere utslipp fra Indianapolis i USA. Forskerne holder nå på å utarbeide visualiseringer for Los Angeles og Phoenix. Målet til prosjektet er å kartlegge CO2-utslippene i USAs største byer.

Visualiseringene er også animert, slik at man kan se hvordan utslippene endres i løpet av døgnet eller i løpet av året.

Teknologien ble nylig presentert i en artikkel i tidsskriftet Environmental Science and Technology. Les hele artikkelen her.

Les også:

Derfor tar det åtte år å bygge 10 kilometer jernbane

Skal bore til jordens indre

Denne semitraileren bruker 25 prosent mindre drivstoff

USAs største solpark skal drive iCloud  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.