NASAS BESØKSSENTER

Her kan du sette deg i en romferje

Bli med inn i Nasas besøkssenter.

Teknisk Ukeblads medarbeider i dyp konsentrasjon inne i cockpit. (Bilde: Felix Laathe)
Gedigen: Først når man kommer inn i hangaren for Saturn V ser man dimensjonene. Dette er en av tre raketter som ble bygd og som aldri kom opp i rommet, men bare Saturn V er bevart. (Bilde: Tormod Haugstad)
Fire deler: Saturn V har fire deler, tre bæreraketter og en romkapsel foran. Hangaren har et avansert luftsystem som skal bevare rakettens materialer på en best mulig måte. (Bilde: Tormod Haugstad)
Her står også en kopi i tilnærmet naturlig størrelse av den internasjonale romstasjonen slik den er i dag. (Bilde: Tormod Haugstrad)
Kopi: I en hall i Johnson Space Center står den romferjen som astronautene har brukt for å trene. (Bilde: Haugstad)
Inne i selve flykroppen på romferjen. Denne er nå åpnet for første gang. (Bilde: Tormod Haugstad)
Store dimensjoner: Saturn V sett bakfra. Den står på hjul og kan transporteres. (Bilde: Tormod Haugstad)
Nasa tilbyr guidede turer rundt på sitt over 6000 mål store område utenfor Houston. (Bilde: Tormod Haugstad)
Trening: Dette er den første romkapselen som ble bygd i 1960-61 og testet på en kort tur hvor to piloter var fem minutter utenfor atmosfæren. (Bilde: Tormod Haugstad)
Robot: En kopi av denne, men bare med overkropp, brukes allerede på den internasjonale romstasjonen. Denne har fått flerleddede bein og skal kunne bevege seg og gjøre avanserte øvelser. Denne kan for eksempel bla i en magasin uten å ødelegge sidene.I bakgrunnen ses et utkast til et nytt romskip for å lande på en asteroide. Her testes piloter ved at de må oppholde seg minst tre døgn inne i det trange fartøyet. (Bilde: Haugstad)
Dette er en Rocketdyne F1 som ble brukt som motor på Saturnprogrammet på 1960-tallet. Denne rakettmotoren med gassgenerator er fortsatt den kraftigste som er laget. (Bilde: Tormod Haugstad)

Bli med inn i Nasas besøkssenter.

HOUSTON: Nasas besøkssenter utenfor Houston får stadig flere besøkende. En delegasjon fra Rogaland og Esbjerg som oppholder seg på offshoremessa OTC i Houston fikk søndag som "prøvepiloter" teste hvordan det er å sette seg i en romferje og se denne fra cockpit.

- Vi har aldri gjort dette tidligere, men har planer om å åpne den for turister ettersom den ikke lenger brukes for å trening, forteller Eric Cameron.

Han har to mastergrader fra MiT og har jobbet som astronaut siden 1982. Tre ganger har han vært med på romferder. Den første med Endeavour og sist med en russisk ferje til den internasjonale romstasjonen.

Se bildene i galleriet over.

Den åpne romferjen gir et bilde på hvor mange kilometer med ledninger og avansert software som ligger i et slikt fartøy.
Se bildene i galleriet over.Den åpne romferjen gir et bilde på hvor mange kilometer med ledninger og avansert software som ligger i et slikt fartøy. Haugstad

Les også:

Vil knuse asteroider med laser  

Tre års solaktivitet på tre minutter  

Dette flyet bruker mye mindre drivstoff

Tale kan bli Norges første astronaut  

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå