KARRIERE

Her kan du bli vindtekniker

Dalene blir første videregående skole i Norge hvor man kan skaffe seg et internasjonalt vindteknikersertifikat.

Maria Amelie
14. mars 2012 - 13:09

– Det er stort behov for flere vindturbinoperatører i Bjerkheim og Hå region siden hele seks vindparker med over 130 vindturbiner kan bli bygget ut i nærmeste fremtid, sier Frank Emil Moen, avdelingsleder ved Dalene videregående skole.

Skolen utdanner allerede energioperatører, men har fått grønt lys fra Kunnskapsdepartementet og fylkeskommunen til å satse mer på vindkraft og drift av vindturbiner.

Les også: Slik kan Norge forsyne Europa med energi

 

Eksklusiv avtale

Nylig signerte skolen en enerettsavtale med BZEE, et treningssenter for fornybar energi.

Det er den eneste internasjonale sertifiseringsordningen for ansatte som jobber med vedlikehold av vindturbiner.

– Det internasjonale markedet har veldig stort behov for flere med vindturbinkompetanse. Sertifikatet som de ferdigutdannede får vil være nyttig ikke bare på det norske arbeidsmarkedet, men også i utlandet, sier Moen.

Les også: – Norge har et forsprang på flytende vind

Her planlegges innlandets første vindpark 

Ideen til prosjektet

Det var lokalt næringsliv som tok kontakt med skolen. Deretter fikk skolen startet prosjektet Vet-Wind gjennom Leonardo da Vinci, EUs program for samarbeid i fagopplæringen.

Slik kan de utveksle internasjonal kompetanse innenfor vindkraft.

– Fra høsten 2012 skal det være mulig å ta utdanning som vindoperatør. Vi jobber nå med å konkretisere læringsplanene våre og hente inn flere med erfaringene i den bransjen, sier Moen.Behov for nyutdannede

«Alle prater om klima, men ingen om folk» heter FAFOs rapport fra 2009 hvor hovedbudskapet er fremtidig mangel på folk med kompetanse innenfor klima.

– Som en følge av nyinvesteringer og nye klimapolitiske mål, kan bransjen forvente økt aktivitet i årene som kommer. Ser man dette i lys av antall nyutdannede kandidater og det faktum at mange ansatte nærmer seg pensjonsalderen, står bransjen overfor klare arbeidskraftutfordringer, står det i rapporten.

For få utdannes

En av forfatterne bak rapporten, Bård Jordfald, forklarer kompetansebehovet innenfor kraftbransjen med at blant de som er igjen med teknisk kompetanse i kraftselskapene er godt voksne ansatte.

– Det kommer heller ikke nok folk ut av lærestedene for å ta over for de som skal i pensjonistenes rekker. Dette gjelder både fagarbeidere og ingeniører, sier Jordfald.

Minivindmøller: Får strømmåleren til å gå baklengs

Borten Moe lar utlendingene kjøpe opp vindkraften

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.