Her kan det settes opp havvindmøller på 12.400 megawatt

Har kartlagt de beste plasseringene for tre havvindparker.

Minimum 55 prosent av danskenes energibehov skal dekkes av fornybar energi innen 2030. Kartleggingen er en del av arbeidet. Illustrasjon: Energistyrelsen
Minimum 55 prosent av danskenes energibehov skal dekkes av fornybar energi innen 2030. Kartleggingen er en del av arbeidet. Illustrasjon: Energistyrelsen
Jacob Lund Madsen, ing.dk
29. apr. 2019 - 09:00

Danmark har 35.000 kvadratkilometer hav hvor det kan settes opp havvindmøller. Den danske Energistyrelsen har kartlagt de mest opplagte plasseringene til tre vindmølleparker ute på havet.

Energistyrelsen har i en ny rapport kartlagt de danske havarealene hvor man potensielt kan etablere de havvindmøllene som skal hjelpe Danmark med å nå målet om at minimum 55 prosent av danskenes energibehov skal dekkes av fornybar energi innen 2030.

Dette skriver Energistyrelsen i en pressemelding.

Det totale arealet er på 35.000 kvadratkilometer, og her vil det ifølge Energistyrelsen kunne la seg gjøre å produsere 40.000 MW. Men i første omgang har Energistyrelsen funnet store sammenhengende arealer i Nordsjøen, samt mindre arealer i Østersjøen og de indre farvannene, som er identifisert som et såkalt bruttoareal, markert med grønt. Dette arealet er basert på tidligere erfaringer med å identifisere arealer som er egnet til havvind, og utgjør 11.000 kvadratkilometer hvor potensielle havvindmøller kan komme opp i en kapasitet på 12.400 MW.

Equinor vil bygge gigantisk flytende vindpark – tror på stort marked innen 2030. <i>Illustrasjon:  Equinor</i>
Equinor vil bygge gigantisk flytende vindpark – tror på stort marked innen 2030. Illustrasjon:  Equinor

Kartleggingen har skjedd på bakgrunn av en energiavtale fra juni 2018, hvor det ble vedtatt at Danmark skal oppføre tre havvindmølleparker som til sammen skal kunne bidra med minimum 2400 MW for å kunne dekke 55 prosent av danskenes behov for strøm.

Med Energistyrelsens kartlegging av et 11.000 kvadratkilometer stort bruttoareal med en potensiell kapasitet på 12.400 MW forventer de å kunne levere et større bidrag enn de danske husstandenes totale forbruk. Dette gjør det også mulig å selge strømmen videre til andre land, mener Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

– Vi har så gode forhold for havvind at vi kan bidra markant med å dekke behovet for grønn strøm – ikke bare i Danmark, men også i mange andre land, sier Lars Chr. Lilleholt.

Alle de markerte havarealene ligger over 150 kilometer fra kysten, og har en havdybde på over 50 meter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.