KARRIEREARBEIDSLIV

Her jobber einstøingene

TALL: Personlige egenskaper er mindre viktig når ingeniører, for eksempel i byggenæringen, skal ansettes - i hvert fall hvis vi skal tro stillingsannonsene.
TALL: Personlige egenskaper er mindre viktig når ingeniører, for eksempel i byggenæringen, skal ansettes - i hvert fall hvis vi skal tro stillingsannonsene. Bilde: Dag Yngve Dahle
Dag Yngve Dahle
30. jan. 2009 - 07:06

Mange arbeidsgivere skriver eksplisitt i stillingsannonsene at "personlig egnethet" er viktig for å få jobben.

Men slett ikke alle.

IT-studenter får færrest venner

Kun fag?

Vår uhøytidelige gjennomgang av alle stillingsannonsene på Finn.no viser at arbeidsgivere som søker etter ingeniører i liten grad er opptatt av "personlig egnethet". Det var tilfelle i kun fire av 2427 annonser.

I olje- og gassnæringen, som sysselsetter mange ingeniører, gjaldt dette tre av 2145 stillingsannonser.

Dette kan tyde på at folks bilde av ingeniører som fagorienterte nerder ikke er uten rot i virkeligheten.

– Ingeniøryrket er svært spesialisert. Enten har en person erfaring med de verktøy og oppgaver som etterspørres eller så har vedkommende ikke det. Det å tilpasse seg en kompetanse er ikke alltid lett. Jeg tror derfor at "personlig egnethet" ofte må vike plass i annonser fordi kompetansen settes i fokus, sier Geir Dølvik, administrerende direktør i Manpower Professional Engineering.

Det faglige er altså viktigst. Men Dølvik mener dette vitner mest om ingeniørmangelen.

– I disse tider – med stor mangel på ingeniører – er det nok viktig ikke å gjøre nåløyet for lite. Jeg tror vi kan konkludere med at dette sier mer om mangelen på ingeniører enn om ingeniørene, sier Dølvik.

Søker ikke etter humorister

Delt i to

Nils Øveraas er administrerende direktør i konsulentselskapet Accenture, et selskap som figurerer høyt på listene over nordmenns drømmearbeidsgivere. Der utelukker det ene ikke det andre.

Nils Øveraas. Odd Richard Valmot

– De faglige kvalifikasjonene er selvfølgelig en forutsetning for i det hele tatt å bli vurdert for jobben. Men personlige egenskaper, inkludert samarbeidsevne og samfunnsengasjement, vil vektlegges meget sterkt i forhold til om man får jobben, sier han.

De fokuserer på de personlige egenskapene i egne intervjuer.

– Vi kjører minst to intervjuer. Ett intervju, som ledes av en som jobber innenfor samme fagfelt, fokuserer på faglig kompetanse. Ett annet fokuserer på personlige egenskaper. I tillegg benytter vi CASE-dager, der kandidatene løser oppgaver i grupper, sier Øveraas.

StatoilHydro benekter ikke overraskende at personlige egenskaper har begrenset betydning når de ansetter folk.

– Vi spør ikke etter personlig egnethet, men vi har med personlige egenskaper i stillingsannonser også for ingeniørjobber. Dette varierer fra stilling til stilling. Men felles for alle er en klar forventning om at kandidatene etterlever våre verdier, sier Ola Morten Aanestad, kommunikasjonsdirektør i StatoilHydro.

Er ingeniører humørløse?

Bakerste benk

Heller ikke de som søker folk til jobber innen varehandel, transport og håndverkernæringer nevner personlig egnethet i annonsene. Det kan tyde på at personligheten betyr lite for butikkmedarbeidere, bussjåfører og snekkere.

Noe overraskende viser tallene at personlighet egnethet er nevnt i få annonser for salg- og markedsføringsjobber. Suksessrike selgere er sjelden einstøinger. Dette kan dog skyldes at en utadvendt og "selgende" personlighet er et underforstått krav til salgsjobber.

Hvem legger mest vekt på personlig egnethet? Flest treff fikk vi i annonser i helse- og sosialsektoren. I 315 av 1365 annonser sa arbeidsgiverne eksplisitt at det er viktig for å få slike omsorgsjobber.

Tallene kan ellers tyde på at media huser mange einstøinger. I ingen av 212 annonser til mediejobber var personlig egnethet et krav.

Mener realister er nerder

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.