KARRIERELONN

Her har du mest igjen for lønna

EKSPERT: Lønnsnivået i og rundt Stavanger er såpass høyt at økende boligpriser ikke ødelegger, sier Gisle Høyland.
EKSPERT: Lønnsnivået i og rundt Stavanger er såpass høyt at økende boligpriser ikke ødelegger, sier Gisle Høyland. Bilde: Erik Jørgensen
Dag Yngve Dahle
22. apr. 2009 - 23:10

Forskjellene er voldsomme. Det viser Teknisk Ukeblads beregning av hvor mye det koster å bo i landets byer.

Vi har beregnet årslønn etter skatt for et samboerpar og kostnaden for å lånefinansiere kjøp av en gjennomsnittsbolig på 120 kvadratmeter i de ulike byene.

Så mye har du å rutte med i de ulike byene

Når boliglånet er betalt, har et par i Asker og Bærum vel 400.000 kroner til rådighet.

Vekst i vest

Ingen andre byer kan måle seg med dette. Stavanger er nærmest. I oljebyen har et par nær 318.000 kroner til rådighet etter renter og avdrag. Nabobyen Sandnes følger deretter.

Gisle Høyland, seniorrådgiver i Norsk Familieøkonomi, bor selv i Stavanger-området, nærmere bestemt på Bryne.

Han peker på at pilene har pekt bratt oppover de siste årene.

– Oljeindustriens vekst i området er den viktigste årsaken til at lønnsnivået og prisnivået på boliger i Stavanger og områdene rundt har økt kraftig de siste årene. Oljeindustriens synergieffekter har også gitt grobunn og løft til både oljerelaterte og andre næringer, sier han.

Området er preget av vekst. Utviklingen i vekstområder følger gjerne et fast mønster:

– Behovet for folk med høyt utdanning er stort. Dermed er det blitt konkurranse om arbeidstakerne, noe som har presset opp lønningene og dermed også boligprisene, sier Høyland.

Finansnæringen best for oppkomlinger

Mindre byer

Tallene viser at det lønner seg å bo i mindre byer/kommuner som Haugesund, Drammen og Skedsmo.

Disse stedene "spiser opp" mindre av innbyggernes inntekt enn storbyene,

Noe overraskende er det at et gjennomsnittspar som bor i en gjennomsnittsbolig i Oslo har mer enn 150.000 kroner mindre igjen når renter og avdrag er betalt.

Oslo plasserer seg med det på nedre del av lista.

Det gjør også de andre store byene foruten Stavanger. Bergen "spiser" mer av lønna enn Oslo, mens Trondheim er tredje minst lommebokvennlig i Norge.

Tromsø gir deg minst igjen for lønna når boliglånet er betalt. I Nordens Paris, hvor boligprisene er høye, har et gjennomsnittspar nesten 200.000 kroner mindre å rutte med enn i Bærum.

Samme mønster

Antall betalingsanmerkninger er (blant annet) et mål på om lønnsnivået står i forhold til kostnadsnivået. Statistikk fra Lindorff Decision bekrefter trenden i tallene.

– Stavanger ligger en del under landsgjennomsnittet for betalingsanmerkninger, mens Oslo ligger noe over. Tromsø ligger godt over landsgjennomsnittet, sier Nils Staib, analysesjef i Lindorff Decision.

Han viser til at tallene skjuler nyanser.

– Det er svært store forskjeller mellom kommunene. I de fire nordligste fylkene er det for eksempel flere kommuner som ligger godt an. Vi har ikke eksakte data for de ulike delene av Oslo, men også innen Oslo by er det store forskjeller, sier Staib.

Så mye har du å rutte med i de ulike byene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.